Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Med korven i demokratins tjänst

Jan Sherman med sin älskade korv. Jan Sherman med sin älskade korv.

Journalisten, författaren och debattören Jan Scherman älskar korv! Som chef för TV4 gjorde han "management by sausage" till ett begrepp. Nu har han gjort en resa som resulterat i en bok där han berättar om produkterna, hantverket och människorna - ett innehåll som han nu delar med sig  av på onsdagens vetenskapspub på Sparbanksbörsen i Fjugesta.

Han kallar det för en korvresa i demokratins tjänst vilket möjligtvis låter halsbrytande. Vad har folkrätten korv med bröd att göra med vårt statsskick?

– När jag tog mig för att resa från Kiruna i norr till Löderup i söder och besöka korvhantverkare, korvkrogar, korvkiosker och rejäla korvfabriker passade jag också på att se mig omkring i vårt land, säger han och berättar att han i färskt minne hade  sin uppmärksammade tv-serie ”Länge Leve demokratin”.

– Det också var en slags resa, men i det fallet i spåren på hårt stressade och hårt kritiserade riksdagsledamöter. I korvhandlarnas spår blev det en bok med titeln ”Den svenska korvresan”, och alltså med många sidoblickar ut i samhället.

Möten och historier

Jan Scherman kommer nu till Sparbanksbörsen i Fjugesta och berättar om sina möten med engagerade företagare han mött på sina resor. Men också med ett fokus på det pressade läget för vår hundraåriga demokrati.  

Det blir säkert också en och annan renodlad korvhistoria. Allt beledsagat med egna foton på människor och miljöer vi alltför sällan ser i medierna.

Självklart serveras det korv med bröd i baren. Det är fri entré men platser måste bokas.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-18 11:45
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla