Klassråd räckte inte, i Mullhyttan finns även matråd
I Mullhyttans skola finns ett matråd. Deras uppgift är att få till en så bra miljö som möjligt kring skolmaten. - Det är viktigt att elever ser att de kan vara med och påverka, säger rektor Margaretha Essving.
Att elever på en skola bildar ett matråd kanske inte är så vanligt. Men vid Mullhyttans skola finns alla fall ett sådant. Matrådet är till för att göra miljön vid skolluncher så bra som möjligt.
“Ta inte för mycket mat”
De elever som ingår i Matrådet tar in synpunkter från elever och sammanställer sen önskemålen. Deras senaste noteringar innehöll bland annat detta:
1). Vi testar att ha lugna minuter. Funkar det inte så går vi tillbaka till fem tysta minuter. Det går lite sådär för de yngre.
2). Tänk på att inte ta för mycket mat, utan ta små portioner och hämta mer mat i stället! Många tar fortfarande för mycket mat och det har blivit mer matsvinn. Vi behöver tänka mer på det.
3). Vi behöver alla tänka på att städa/torka bättre på våra platser innan vi går ut från matsalen. Det har blivit lite bättre, men fortfarande inte bra. Vi pratade om hur vi kan göra detta bättre och eleverna funderade på om vi kanske behövde ha lektioner på hur man torkar borden. Vi behöver påminna varandra om att torka sin plats.
Saknar brickor till tallrik
Trivseln i matsalen vid skolan lovordas dock.
“Eleverna tycker att det är bra i matsalen. De trivs i matsalen och tycker att skolan har snäll matpersonal som hjälper oss. Det är mysigt med tända ljus och det är bra att det står på matsedeln vad det är för mat och att bilderna där vi tar mat är bra. Det enda negativa är att det kan bli lite trängsel i matkön”, står att läsa.
Övrig input som Matrådet fått med sig och nämner vid sin senaste skrivelse är detta:
“Det är mycket potatis till lunch, vi vill ha mer pasta eller ha potatis i en form som till exempel stekt potatis, potatismos etc. Önskemål om större dricksglas. Varför har vi inte brickor i matsalen? För att undvika kö och smulor i smörpaketet så önskas det att alla tar en klick smör och brer på sin plats i stället. Önskemål om gurkstavar och fylla på grönsakerna ofta”.
Vad som räknas som “god mat” preciseras inte i skrivelsen. Kanske är det ärtsoppa med fläsk? Blodpudding? Eller pizza?
Variation av mat inte populärt
Rektor vid Mullhyttans skola är Margaretha Essving. Det har hon varit sedan 2017. Margaretha berättar att matrådet har sitt ursprung ur elevrådet. Runt tio elever från klass 1-6 finns med i matrådet.
-Kosten är en väldigt viktig fråga och jag tycker att matrådet utvecklats. I början diskuterades det bara vilken mat man ville ha, nu är det även mer frågor om trivsel och miljö, det blir en större helhetsbild, säger Margaretha Essving.
Matrådet till trots, en sak Margaretha noterat är att många barn idag äter för lite.
-Jag upplever att det är väldigt annorlunda mot förr och att ha en variation för kosten är långtifrån populärt hos alla. Det är många som vill att det ska vara bara pasta, pannkakor eller tacos varje dag.
“Lätt att glömma oss”
Avslutningsvis en sak som inget har med matråd att göra. Däremot med Mullhyttans skola. Förra veckan skrev Sydnärkenytt om att den politiska majoriteten i Lekeberg gett klartecken för att inleda en förstudie om en ny sporthall i Mullhyttan.
-Det vore himla roligt om man satsade även på Mullhyttan! Skolan i Lekeberg och Hidinge har rustats upp, och det är lätt att glömma oss i Mullhyttan, säger Margaretha som tror en ny sporthall betyder mycket för hela orten.
-Ja, verkligen. Inte bara för skolan utan för hela Mullhyttan, unga som vuxna. Vi behöver en ny idrottshall, inget snack om det då nuvarande är väldigt liten och sliten. Visar kommunen att man satsar även på Mullhyttan tror jag också fler vill flytta hit, avslutar Margaretha Essving.