Gå till innehåll
Lekeberg
En grupp människor poserar för ett foto på scenen.

Lekebergs revysällskap firar 25års jubileum

Publicerad: 13 January 2024 15:41

På nyårsafton var det 25 år sedan första nyårsrevyn gick av stapeln i Lekeberg. Sedan dess har det varit full fart på scenen. Den 3 februari firas jubileet genom att framföra en sprakade klassisk nyårsrevy med sketcher, musik och rytm.

På nyårsafton 1998 var det premiär för det då nybildade Lekebergs revysällskap. Efter några år med enbart nyårsrevyer så fortsatte de med samarbeten med bygdeföreningar i trakten och lokala företag. De var ett kringresande sällskap med sommarspel och julshower som bland annat besökte Högan, Mullhyttan, Sannabadet, Sannaladan, Tingshuset och Riseberga.

Sparbanksbörsen

Efter de första åtta åren som kringresande revysällskap så landade de slutligen i en lokal som tidigare tillhört möbelfabriken på Vallgatan i Fjugesta. Att ha en egen lokal på en fast plats skapade möjligheter att utveckla verksamheten. Där spelas sedan dess revyer och farser och de arrangerar även olika konserter. Regelbundet bjuder de även in till föreläsningar under namnet ”vetenskapspub”.

Vetenskapspuben

Det är ett varierat utbud på föreläsningarna på Sparbanksbörsen, lokalhistoria, föredrag om undergångsprofetior, telekommunikationens historia och som i vår till exempel en föreläsning om AI – Artificiell Intelligens.

– Det är en väldigt diversifierad verksamhet vi ägnar oss åt med vetenskapspubarna, det är gratisföreläsningar av folk från universitetet och annat, säger Perarne Brånsgård som är ordförande i Lekebergs revysällskap.

En grupp människor som står framför en banderoll.

Chebon Fernberg Bärnvall, Anneli och Perarne Brånsgård och Gunilla Pihlblad i Sparbanksbörsens foajé. Foto: Josefine Milton

Sedan starten

Perarne och Anneli Brånsgård är två aktiva medlemmar som varit med sedan starten. Anneli såg en artikel med inbjudan till uppstartsmöte av revysällskapet 1998 och bestämde sig genast för att vara med.

– Jag ville skådespela redan när jag var sju, åtta år. Nu har jag spelat amatörteater här sedan 1999 och då fått utlopp för det, berättar Anneli.

Det dröjde inte länge förrän även Perarne var involverad i revysällskapet och skötte ljuset under ett par år innan han sedan fortsatte i servicegruppen. När han till slut gjorde scendebut, så berodde det på att det saknades en skådespelare och han hoppade genast in för att rädda föreställningen. Hans scendebut blev ett framträdande i ”Chippendalesanda” med avancerad koreografi under ett stripteasnummer.

Många skor på en hylla.

Skor och kläder finns i mängd på Sparbanksbörsen för att passa alla skådespelarnas roller och storlekar. Foto: Josefine Milton

Det krävs många människor 

I kulisserna på Sparbanksbörsen pågår ett stort arbete när det gäller kostymer, smink, peruker, scenmaterial och rekvisita.

– Det som händer på scenen är bara toppen på ett isberg, det skulle aldrig fungera utan dem som arbetar bakom scenen. De är här och fixar och plockar och tvättar kläder. Det sker ett jobb som är helt otroligt, berättar Gunilla Pihlblad som är verksamhetsledare.

Gunilla fortsätter:

– Hela hemligheten att kunna hålla på i 25 år och hålla uppe den och till och med öka den är att det är så kul! Inte bara att vara på scenen utan lika mycket att vara med och göra något annat.

En kvinna som bär en randig skjorta.

Som snart 85-åring tycker Britt-Marie Axelsson att hon är för gammal för att stå på scenen men hjälper gärna till att sy kostymer när det behövs. Foto: Josefine Milton

Under föreställningarna så jobbar en del med att ta emot publiken, i baren, lagar mat, serverar och plockar disk. Då och då händer det att någon som hjälpt till bakom scenen eller ute bland publiken till slut väljer att stå på scenen. Minst vartannat år arrangerar de en föreställning där alla får vara med.

– Vi är unika på att vi är ganska många och det kännetecknas av att alla får vara med. Någon gång var vi fyrtio personer på scenen och då funderade vi på om scenen skulle hålla, berättar Perarne.

Eldsjälar i sällskapet

Lekebergs revysällskaps medlemmar är aktiva i planering och förberedelser inför alla framträdanden men det krävs att några engagerar sig lite mer för att hålla i gång verksamheten.

– Att vi överhuvudtaget finns beror på tre personer. Tre eldsjälar som driver det här och det är Gunilla Pihlblad, Dag Stranneby som ansvarar för teknik, och även Kjell Edlund som stått för scenografi och byggt och sådant. Det är dem som det hela vilar på, fastställer Anneli.

En grupp människor som står på en scen.

Foto från finalen av Lekebergs revysällskaps första revy "Rådlöst" år 1999.

Jubel på Sparbanksbörsen

Chebon Fernberg Bärnvall, 25 år, är den yngsta förmågan på den kommande revyn ”Jubel på Sparbanksbörsen”. Chebon började sin resa inom revysällskapet genom ungdomsmusikalerna 2012 och spelade sedan partiledare under sin debut på stora scenen

Chebons specialitet är inom dans och rörelse, vilket han verkligen får utlopp för under denna revy. ”Träna med Chebon” är ett fysiskt utmanande nummer med bisarra rörelser under en pågående monolog.

– Jag tycker att det här är väldigt roligt att hålla på med och känner inget behov av att gå vidare till större sammanhang. Det skulle vara tråkigt att ta sig härifrån, det här har blivit som en andra familj, säger Chebon. 

”Jubel på Sparbanksbörsen” innehåller en sprakande blandning av sketcher och musik. På scenen finns hemmasnickare, Arvingarna, kungar och annat. Och för att spegla vår nutid även en del kränkta individer. Ensemblen består av sjutton personer och på scenen finns även orkestern Ol´ friends & the brunettes.

– Många som kommer hit första gången blir förvånade över att det är så fint här, god mat och bra underhållning, berättar Anneli.

Hon fortsätter:

– Bara för att vi är amatörer så betyder det inte att det är amatörmässigt.

När Sydnärkenytt besöker Sparbanksbörsen är 80 procent av biljetterna sålda inför de kommande elva föreställningarna med premiär den 3 februari.

Tre män står på ett podium.

Tidstypiskt nummer från Lekbergs revysällskap. Prispallen, den hårda konkurrensen mellan kommunens tre fotbollslag. Dag Stranneby, Ingemar Bengtsson och Lennart Jinnestrand.

Jubileumsutställning

För att ytterligare fira Lekebergs revysällskaps 25 årsjubileum så invigs en utställning på Lekebergs bibliotek den 22 januari. Där kan man beskåda resan som revysällskapet gjort sedan starten. Man kommer att kunna följa en tidslinje av affischer som är skapade för varje revy och fars som spelats. Alla egna produktioner har dokumenterats och visas här upp och innefattar även folklustspel, musikaler, dansshower, musikprojekt och ungdomsrevyer. Sammanlagt har det blivit exakt hundra stycken genom åren. Enstaka spelningar och vetenskapspubar är inte inräknade i antalet.

– Utställningen är i första hand för att tvinga sig själv att sammanfatta och komma ihåg. När vi fyllde 10 år gjorde vi en bok. Vi som har varit med ett tag vi börjar bli äldre och man kan inte räkna med att vi kommer ihåg allting, så det är bra att dokumentera, säger Gunilla Pihlblad.

En man och en kvinna sitter på en bänk och läser en bok.

En parodi på "Gubben i lådan". Lennart Jinnestrand och Sven Olov Jonsson spelar lokalpolitikerna Lennart M Pettersson (S) och Gerard Olsson (C)

Annons

lekeberg