Gå till innehåll
Lekeberg
En röd byggnad med skyltar för polisen, Lekbergs Kommun, och ett bibliotek. Det finns stora krukväxter framför och en digital klocka som visar 9:00.

Tandläkarkliniken fanns i kommunhuset i fyrtio år. Foto: Josefine Milton

Lekebergare följer sin tandläkare till Laxå

Publicerad: 25 June 2024 11:54

När Sydnärkenytt i oktober förra året besökte Martin Eslami så befann han sig i sin tandläkarklinik i Lekebergs kommunhus. Sedan dess har mycket hänt. Då hoppades han på en lösning för att kunna fortsätta arbeta i Fjugesta men nu är kliniken nerlagd.

Att Martin Eslami tvingades lämna sin lokal den 31 mars i år berodde på den säkerhetsrisk det kunde innebära att inhysa en tandläkare inom kommunhusets skalskydd.

Praktikertjänst, vårdkooperativet som används av många privatkliniker och så även Martin Eslamis, diskuterade lösningar med Leko. Martin blev erbjuden en lokal vid torget. Efter att han anlitat en arkitekt för att skapa en ny tandläkarklinik höjdes hyran rejält och det var omöjligt för Martin att anta erbjudandet.

– Då sa jag nej, det kunde jag inte betala, berättar Martin.

Det han då hoppades på var att någon annan tandläkare skulle kunna ta över hans klinik i Fjugesta. Två tandläkare var och tittade på lokalen vid torget men tackade sedan nej.

Praktikertjänst sa till Martin att han måste stänga när ingen ville ta över. Martin såg över möjligheten att köpa en fastighet men blev avrådd från banken att dra på sig skulder när han inte har så långt kvar till pension. 

En person står och ler bredvid en tandläkarstol i en starkt upplyst tandläkarmottagning, med tandverktyg och utrustning synliga i bakgrunden.

Martin Eslami trivs bra i tandläkarhuset i Laxå. Där arbetar han utan tandsköterska och sköter alla uppgifter själv. Foto: Privat

Martin Eslami berättar att han lagt ner hela sin själ i att vara en vårdgivare i Lekeberg. Han har varit tillgänglig dygnet runt för akuta ärenden och han har trivts bra i relationen till sina patienter men i kommunhuset har han aldrig känt sig välkommen. Vid flera tillfällen har det diskuterats om att han behöver lämna huset. Detta redan innan säkerheten bakom skalskyddet kommit på tal. Tidigare anledningar har varit till exempel renovering eller platsbrist. Dialoger med Martin har inte förekommit tidigare och hans känsla har varit att de vänt honom ryggen.

Lämnade Lekeberg

När kliniken i kommunhuset skulle tömmas försökte Martin sälja en del av utrustning, vilket visade sig vara svårt. Han hade tidigare erbjudit biståndsorganisationen Västafrikahjälpen en tandläkarstol och det slutade med att organisationen fick hämta alla instrument och material. Nu används dessa av tandläkare i Burkina Faso.

En summa förhandlades fram av Praktikertjänst för att täcka kostnaderna runt nedstängningen av tandläkarkliniken. Summan landade på 514 000 kronor och pengarna från kommunen gick till sanering, flytt, administration i samband med avslutet med patienter och arkitektarbete. Och resterande, ungefär hälften av beloppet, gick till att betala Praktikertjänsts inblandning i förhandlingarna med kommunen.

En vän till Martin tipsade om att han skulle flytta sin klinik till tandläkarhuset i Laxå. Martin sökte sig dit, praktikertjänst sa nej till att flytta kliniken men sedan maj är han nu i stället anställd där.

Ett äldre par sitter ute en solig dag och ler och tittar på varandra. Mannen är klädd i en grå skjorta, och kvinnan har en rosa skjorta. Skuggor från ett räcke faller över dem.

Martin Eslami och hans fru Roupak Muradrasoli stöttar varandra genom en turbulent tid. Foto: Josefine Milton

De flesta av Martin Eslamis patienter i Laxå har följt med honom från Fjugesta. Några patienter har nu ansökt om färdtjänst för att kunna ta sig till sin tandläkare.

– Det var jättehärligt och glädjande att de fortsatte att komma till mig, men också skrattretande att kommunen är så dum och stänger ner en fungerande vård i samhället. Jag är vårdgivare och har lagt ner tid och service under de tjugo år jag jobbat i Fjugesta, fastställer Martin.

Han fortsätter:

– Jag är jättebesviken på kommun, inte bara för min egen skull utan också för att de inte tänker på sina medborgare.

Patientjournalerna var dock Martin tvungen att bygga nya eftersom Praktikertjänst vägrade att släppa dem utan betalning.

Martin blev sjuk

I juni förra året tog Martin prover och röntgades och det fastställdes att han hade ett kroniskt lymfom. Under våren hittades knölar och körtlar som behövde opereras bort. Ett aggressivt lymfom konstaterades och han går nu igenom en cellgiftsbehandling.

Han arbetar färre timmar nu och kan se fördelarna med att vara anställd i stället för egenföretagare. Men att lämna sin klinik var aldrig något han ville vara med om.

– Kommunen orsakade psykisk påfrestning hos mig och de blev av med en tandläkare. Jag tycker om mitt jobb och mina patienter. Jag är så tacksam för det stödet jag fått från invånarna. Men kommunen svek både mig och dem. Men jag försöker må bra nu, avslutar Martin Eslami.

Annons

lekeberg