Gå till innehåll
Lekeberg

Annette Wisser Boman har varit med och arrangerat FN-dagen i Lekeberg sedan 2014. Foto: Josefine Milton

Lekeberg för alla den 24 oktober

Publicerad: 12 October 2023 13:13

Föreningar, församlingar och partier står upp för integration, mångfald och människors lika värde. FN-dagen har uppmärksammats i Lekeberg sedan 2014. Den 24 oktober är det dags igen.

I år förväntas epatraktorer och mopeder anlända till torget i Fjugesta för att starta upp evenemanget. Två ungdomar från kommunen, Alicia Jonsson och Eira Boström, kommer att dyka upp främst i paraden för att hälsa Lekebergs invånare välkomna klockan 18. Musik spelas av Leffe Palmroth och tal hålls av Gunilla Pihlblad. Kvällen avslutas med uppsändning av ljuslyktor om vädret är på deras sida. 

– Det är så många som engagerar sig och som tycker att det här är viktigt, det är ett fantastiskt föreningsklimat i Lekeberg, säger Annette Wisser Boman som är samordnare för dagen.

Annette som är diakon inom Svenska kyrkan var med och startade upp firandet av FN-dagen för nio år sedan. Och i och med kriget i Syrien då, förväntandes en flyktingvåg vara i antågande.

– Det var viktigt att lyfta upp att det skulle var ett Lekeberg för alla, fastställer Annette.

Regnbågsfärgerna står för mångfald

Temat för firandet är integration och mångfald. Vilket också den regnbågsfärgade texten, som de marknadsför dagen med, speglar.

– Det handlar om mänskliga rättigheter och människors värde. Den värdegrunden är ingen självklarhet idag. Man tänker, att nu borde det inte behövas, men det har aldrig behövts lika mycket som nu. Det syns i och med att det är allt flera föreningar som vill engagera sig. Att man vill värna om att vara ett Lekeberg för alla.

Under de åren som Annette har samordnat FN-dagen i Lekeberg, har det varit en stor bredd av talare och uppträdanden. Dansgrupper, dragspelsmusik och körer och det mesta med lokal anknytning. Talare under åren har bland annat varit Peter Flack, Rolf Jansson, Alexandra Jensen Zoffmann och Marie Palmcrantz. Och i år är det alltså Gunilla Pihlblad som tar över stafettpinnen.

Annons

lekeberg