Gå till innehåll
Lekeberg / Brott
En byggnad med många fönster och cyklar framför sig.

Tingsrätten dömer en lastbilsförare till höga böter och skadestånd efter en trafikolycka. Foto: Axel Frisén

Lastbilschaufför dömd för
dödsolycka utanför Fjugesta

Publicerad: 29 February 2024 10:58

Den 24 november 2022 omkom en cyklist efter att ha blivit påkörd av en lastbil på riksväg 204 utanför Fjugesta.
Nu har lastbilschauffören dömts för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.
Lastbilschauffören döms till kraftiga böter och 250 000 kronor i skadestånd till de anhöriga.

Det var en man i 65-årsåldern som var ute och cyklade på länsväg 204 utanför Fjugesta. Mannen cyklade i norrgående riktning den dagen, den 24 november 2022.
Bakom honom kommer en lastbil med släp. Lastbilen kör med farthållare och har en hastighet på 84 kilometer. Lastchauffören ser att han får mötande trafik. Trots det väljer chauffören att fortsätta i samma hastighet och ligga kvar i sin körbana när han kör om cyklisten.
Det här får förödande konsekvenser. Av luftdraget vinglar mannen på cykel först ner mot diket, sedan sugs han in mot lastbilen. Han träffas av lastbilens sida och kastas ner mot diket.
Lastbilschauffören ser vad som inträffat i sin backspegel och stannar. Han ringer SOS och påbörjar hjärt- och lungräddning, men cyklistens liv går inte att rädda.

Vållande till annans död

Nu har lastbilschauffören dömts för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Enligt tingsrätten såg lastbilschauffören cyklisten på cirka 150 meters håll; det var bra siktförhållanden den dagen och vägen av rak där olyckan inträffade. Lastbilens bredd är 280 centimeter och körbanan i norrgående riktning är bara 3,5 meter. Det innebär att utrymmet för den cyklande mannen var begränsat. 
Enligt tingsrätten fanns det flera alternativ för lastbilschauffören:

Han hade kunnat invänta den mötande trafiken och när det var fritt, kört över på motsatta körbanan och därmed gjort en trygg omkörning av cyklisten
Han hade kunnat sakta ner farten så pass att det inte uppstod ett luftsug när han körde om cyklisten.

Trots dessa möjligheter fortsatt lastbilschauffören i samma fart och orsakade därmed den förödande olyckan, skriver tingsrätten i sin dom.
Lastbilschauffören döms alltså för vållande till annans död, grovt brott och vårdslöshet i trafik.
Enligt tingsrätten borde detta ge ett fängelsestraff på ett år. Men det finns förmildrande omständigheter, anser domstolen. Lastbilschauffören stannade omedelbart, ringde SOS och påbörjade hjärt- och lungräddning. Han döms också att betala stora skadestånd till de anhöriga. Det finns inte heller anledning att tro att han ska begå nya brott.
Därför väljer tingsrätten att döma mannen till villkorlig dom som förenas med ett kraftigt bötesstraff: 200 dagsböter à 220 kronor (44 000 kronor).
Lastbilschauffören ska också betala skadestånd till två anhöriga: 110 000 kronor vardera. Han ska dessutom betala 49 000 kronor till dödsboet efter den avlidne, bland annat för bouppteckning och begravningskostnader.

Annons

lekeberg