Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Långt fängelsestraff för
man som sköt i Fjugesta

Dagarna före nyår hade en beväpnad man förskansat sig i en industrilokal i Fjugesta. Han sköt skarpt både i lokalen och utanför där polisen spärrat av området.Det slutade med att polisen efter många timmar tvingades skjuta mannen i benet. Mannen har nu dömts för grovt vapenbrott och hot mot tjänsteman till fängelse i tre år och nio månader.

Det var den 28 december som polisen larmades om att en man med skarpa skjutvapen hade låst in sig i en industrilokal i Fjugesta. Enligt uppgift var mannen självmordsbenägen.

Polisen kom snabbt till platsen och spärrade av området för att ingen annan skulle komma till skada. Under tiden hörde polisen hur mannen sköt skarpt inne i lokalen.

En förhandlare kom till platsen och även polisens särskilda insatsgrupp kallades till platsen. Men det gick inte att komma i kontakt med mannen. Vid ett tillfälle kom mannen ut med ett gevär och sköt i luften.

Många timmar senare, strax efter midnatt, när den beväpnade mannen var på väg från platsen tvingades polisen att skjuta honom i benet. Han skadades men inte allvarligt.

Vid rättegången mot mannen framkom att han var deprimerad och nedgången vid det aktuella tillfället. Han hade tänkt att ta livet av sig. Han har bara diffusa minnen från delar av händelseförloppet.

Döms för flera brott

Nu har mannen dömts för grovt vapenbrott och grovt hot mot tjänsteman. Enligt tingsrätten var det att allvarligt hot mot polismännen när han kom ut ur lokalerna och sköt skarpt, även om det inte träffade någon.

Den 38-årige mannen döms till fängelse i tre år och nio månader.  Tingsrätten konstaterar att när mannen begick brotten led han av en allvarlig psykisk störning. Det fanns vid tillfället en rad olyckliga omständigheter: bland annat narkotikaintag, personlighetsmässiga särdrag, stress, sömnbrist och depressivitet. 

Men idag lider 38-åringen från Västernärke inte längre av psykisk störning och kan därför dömas till fängelse. Mannen har varit häktad sedan dramat inträffade. Han ska fortsatt vara häktad tills domen vinner laga kraft.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-21 9:17
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.