Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 070-508 44 84

Kvarngårdslördag ersatte marken i Mullhyttan

Rebecka Öhlund, Lotta Der Nederlanden, Ingvor Ericson och Tina Malmqvist bakar i gamla Bagarstugan. Foto: Josefine MiltonRebecka Öhlund, Lotta Der Nederlanden, Ingvor Ericson och Tina Malmqvist bakar i gamla Bagarstugan. Foto: Josefine Milton

Mullhyttemarken blev återigen inställd, men istället bjöd bygdeföreningen och Mullhyttans IF in till ”Kvarngårdslördag” på hyttebacken och runt kvarnen och Kvarngården i helgen.

Det var en varm dag med en jämn ström av besökare som kunde ta del av lotteri, lokala hantverkare, bakluckeloppis, med mera.

“Människor glada att det händer något”

Berith Palmér, som är huvudansvarig för försäljare, och i vanliga fall knallar, har varit engagerad i marknaden och bygdeföreningens arrangemang sedan hon flyttade till Mullhyttan för 35 år sedan.

Berith Palmér i Handelsboden i gamla kvarnen Berith Palmér i Handelsboden i gamla kvarnen

-Vi är nöjda! Och nöjda att vi gjort något. Människor jag mött är glada att det händer något och att vi inte har gett upp. Försäljarna är glada och det har sålts mycket te och lotter för föreningarnas räkning, fastslår Berith Palmér.

Mullhyttemarken har funnits i sin nuvarande form sedan 1985, med knallemarknad på lördagen och en hantverksmarknad på söndagen. Den har dragit tusentals besökare varje år. Drygt 200 Mullhyttebor brukar delta varje år med förberedelser och bemanning i lotteri, korvförsäljning, bakning, som parkeringsvakter och städning efteråt.

“Blir inte marken av nästa år så”

Yngre förmågor springer runt som hjälpredor och en pysselgrupp jobbar året runt med att sticka, virka och sy för att sedan lämna sina hantverk som vinster till lotteri. Och nu är ju frågan, blir det någon marknad nästa år?

Eva Jansdotter med försäljning av akvareller, med Ajja Bertilssons betongfigurer i bakgrunden. Eva Jansdotter med försäljning av akvareller, med Ajja Bertilssons betongfigurer i bakgrunden.

- Ja du, det frågar nästan alla jag mött här idag. Blir det inte nästa år så blir det nog inte mer. Då får vi börja om helt från början. Jag kan känna att det finns en chans nästa år att ta tag där vi slutade. Knallarna, har de överlevt som försäljare?

- Men det är en bra organisation runt omkring så jag hoppas det går vägen. Hoppas att det släpper helt i höst så att man redan då kan planera inför kommande marknad, säger Berith.

Bakluckeloppis ordnades också i grönskan mellan träden. Bakluckeloppis ordnades också i grönskan mellan träden.

”Nyår firar man inte i Mullhyttan, i Mullhyttan firar man Mullhyttemarken”, säger ett talesätt. Så visst finns det en stor önskan om en fortsättning både bland arrangörer och besökare.

Närmast i Mullhyttan då? Det finns en förhoppning om en ”Sågbacksdag” i september. Denna gick av stapeln även förra året. Det är helt enkelt en dag vid gamla sågen där man framförallt säljer virke som är sågat där.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-19 13:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.