Gå till innehåll
Lekeberg / Kultur
Två personer håller upp en stor, lummig grön girland utomhus i ett trädgårdsområde. De verkar arbeta tillsammans på ett dekorativt projekt.

Ulla-Britt Sätter och Karin Hermansson samarbetar i skapandet av kransar. Foto: Josefine Milton

Kvällen förestångens
resning i Baggetorp

Publicerad: 21 June 2024 4:59

På många platser i länet, och i landet, är förberedelserna i full gång under torsdagskvällen inför midsommar. Vid Baggetorps Hembygdsgård utanför Mullhyttan är man redo att ta emot hundratals besökare under morgondagen.

Det blir traditionsenligt midsommarfirande med resning av stång och kransarna bärs fram klockan 11 till musik från hembygdsföreningens spelmän.

Sedan vankas dans runt stången som leds av Rutan och Richard på sång respektive gitarr. Det finns flera aktiviteter som är i gång under dagen och luftgevärsskytte brukar vara ett populärt inslag så för att minska köer så finns det i år tre banor och en för barn. För övrigt blir det fiskedamm, pilkastning och lotteri.

Det förväntas komma upp till femhundra personer och Ulla-Britt Sätter är en av dem som bakat till cafeterian.

– Midsommarfirandet är den största aktiviteten som vi i Dormens Hembygdsförening håller i. Förra året tog fikat slut så i år har vi förberett mer, berättar Ulla-Britt.

Tre kvinnor samlas runt ett vitt bord utomhus och sorterar grönska en solig dag. Andra människor är synliga i bakgrunden nära en röd träbyggnad.

Ett glatt gäng samlades under torsdagskvällen. Linnea Stone, Kristina Holm och Lillemor Sterner binder kransar. Foto: Josefine Milton

Anders Hjerpe är ordförande för föreningen och han berättar att det kommit fler och fler och hjälpt till under förberedelserna inför midsommarfirandet.

– Det är en tradition för bygden och vi är tacksamma för all stöttning vi kan få. Det är väldigt roligt att så många kommer.

Kristina Holm och Lillemor Sterner är vana kransbindarna och är stolta över sitt uppdrag att binda den största kransen varje år.

– Vi har varit med massor av år, berättar Kristina. Det är ett fantastiskt fint midsommarfirande här, fyller Lillemor i.

Midsommarfirandet vid Baggetorps Hembygdsgård pågår på fredagen från klockan 11 till 13.

Tre personer monterar en traditionell midsommarmajstång utomhus och använder lummiga grenar för att dekorera den. En justerar grenarna medan de andra observerar processen.

En person i en röd jacka rullar upp en grön trädgårdsslang på en rulle bredvid ett gräsbevuxet fält som kantas av ett orange bandstaket med träpålar. Träden syns i bakgrunden.

Två män satte upp ett

Annons

lekeberg