Gå till innehåll
Lekeberg
En grupp människor klädda i historiska dräkter, inklusive dräkter, halsdukar, hjälmar och andra tillbehör, poserar tillsammans i ett rum med vita väggar och ett fönster.

Lekebergs kristna församlingar hjälps åt att skapa en påskvandring för kommunens femteklassare. Foto: Privat

Kommunens församlingar bjöd på en tidsresa

Publicerad: 7 April 2025 16:01

Det var stor dramatik i Lekebergskyrkan under måndagen. Genom att ta sig genom en tidstunnel kunde elever i årskurs fem färdas 2000 år tillbaka i tiden.

Utan pass eller packning tog sig alla Lekebergs kommuns femteklassare till Jerusalem under måndagen. Eleverna befann sig i en tid då Jesus, enligt bibeln, hade korsfästs. Efter att ha krupit igenom tidstunneln hamnar tidsresenärerna på ett torg som var fyllt av liv och rörelse med frukt-, krydd-, och hantverksförsäljare.

En grupp människor i kostym spelar upp en scen, där en håller i en keramisk kopp, medan andra i vita huvudtäcken tittar på.

Maria Magdalena berättar att Jesus grav stod tom, och han hade återuppstått från det döda. Foto: Josefine Milton

Människor i historiska kostymer står i ett rum. Vissa bär hjälmar och rustningar, andra har huvudtäcken och klädnader. Ett bord med tallrikar är i bakgrunden.

Den glada stämningen på torget bryts av romerska soldater. Foto: Josefine Milton

Vandringen genom kyrkan

Plötsligt klampar romerska soldater in. Några människosamlingar med eventuella förrädare i, deklarerar de högljutt, att de inte vill ha.

Graham Jarvis, som vanligtvis är präst i Knista församling och idag ledsagare under tidsresan, lugnar ner soldaterna som låter eleverna få stanna kvar på torget.

– Världens största nyhet! Död man lever! utropar en representant från Jerusalems tidningsredaktion. Han förklarar att det går ett rykte om att Jesus har återuppstått efter korsfästelsen.

Sedan fortsätter vandringen genom mörka gångar, bakom draperier, med möten med de människor som fanns runt Jesus under år 33. I ett skyddsrum med svag belysning gömmer sig Jesu lärjungar. En av dem, Petrus, berättar med stor inlevelse hur han förnekat att han kände Jesus. Eleverna dras med i berättelsen, och endast några tysta viskningar hörs bland åskådarna. 

Människor i traditionella dräkter och huvudtäcken är samlade i ett rum. Kartor och bilder finns på väggen.

Lärjungarna tar med eleverna på en fisketur på Gennesarets sjö. Alla hjälps åt att ro. Foto: Josefine Milton

En grupp människor i kläder är samlade inomhus. En man står på knä och gör en gest, medan andra i huvudskydd sitter eller observerar. En bakgrund föreslår en teatralisk eller pedagogisk miljö.

Vandringen avslutas med saft och kaka. Petrus är där för att berätta att han blivit förlåten av Jesus, som återuppstod på det som numera kallas för påskdagen. Foto: Josefine Milton

Ett ekumeniskt samarbete

Varje år sedan 1998 har elever inom Lekebergs kommun deltagit på påskvandringen i Lekebergskyrkan. Det är ett samarbete mellan Knista- och Edsbergs församlingar, Salem i Mullhyttan och Elim i Hackvad. Skådespelarna består av en präst, tre pastorer, några anställda och flera frivilligarbetande.

– Vi hoppas dels att det är roligt för stunden, och dels att de får allmänbildning, och förstår bakgrunden till att vi firar påsk. Att det är mer än choklad och påskhare, säger Graham Jarvis.

Man med glasögon och en marin tröja står inomhus och ler lätt. Bakom honom finns en vit dörr och en inramad bild på en krämfärgad vägg.

Graham Jarvis, präst i Knista församling. Foto: Josefine Milton

Mario Ringström och Wilgot Karlsson var två av dem som tog del av påskvandringen. De berättar att de inte tidigare har tänkt så mycket på varför vi firar påsk, även om de kände till berättelsen om vad som hände enligt bibeln. De är överens om att det var spännande att delta. 

Två barn sitter inomhus, båda klädda i huvtröjor. Den ena bär en ljusgrå luvtröja medan den andra har en röd luvtröja. De sitter i ett rum med stolsrader.

Mario Ringström och Wilgot Karlsson har sett fram emot att besöka Lekebergskyrkan och vara med på påskvandringen. Foto: Josefine Milton

Julia Goding, som är mentor och ämneslärare på Lekebergsskolan, ser det som ett bra komplement till skolans undervisning. 

– Jag tycker att det är jättebra, man önskar ju att man kunde göra mer sådant här. Det finns ju många högtider som vi firar som barn har lite koll på, men kanske inte jättebra koll ändå, säger Julia.

Hon fortsätter:

– Jag har aldrig varit med på det här tidigare, så jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Jag tyckte att det var riktigt kul, och barnen var väldigt engagerade.

Annons

lekeberg