Gå till innehåll
Lekeberg / Politik

"Kom som en
överraskning för oss"

Publicerad: 3 April 2024 17:22

Oscar Lundqvist, oppositionsråd i Hallsberg och ledamot i Sverigedemokraternas distriktsstyrelse kommenterar avhoppen i i Lekeberg så här:
– Det kom som en överraskning för oss. Vi har, ända sedan det gäng som representerat SD i Lekebergs kommun kom in, bedrivit ett arbete för att stötta dem. Det har enligt dem inte räckt till, jag har inte uppfattat det här missnöjet tidigare, utan fick höra det via media nu i påsk.

Det var 2021 som Skyler Palm, Fredrik Medin och Thiffanie Holgersson kom in i Lekebergspolitiken utan tidigare erfarenhet av kommjnpolitik.

– Det var ett skäl till att vi rätt snabbt drog gång jobbet med att stötta det här gänget. Alla de som tidigare jobbat för SD i Lekeberg hade ju lämnat sina uppdrag då, vi såg det som en nystart. Det har varit träffar i Lekeberg, Örebro och långa telefonsamtal, inte minst mellan Skyeler Palm och mig. Det är jag som hållit i det här arbetet. Från min horisont verkar missnöjet handla framför allt om att vi inte lyckats dra igång en partiförening, med en fungerande styrelse. Det lades ner för några år sedan. Vi har sedan försökt ta en sak i taget och fokuserar på själva kommunpolitiken.

Oscar Lundqvist menar dock att det inte finns några stora politiska åsiktsskillnader som blivit problematiska.

En skallig man med skägg iklädd svart kostym och slips med nål på slaget, stående utomhus.

Oscar Lundqvist (SD)

– Det är inte något jag märkt av.

Ingen representation före nästa val

Innebär detta att ni nu inriktar er på nästa val?

– Ja, när det gäller fullmäktige är det ju personval. De som valdes 2022 sitter kvar som politiska vildar. Vår enda chans att påverka politiken och ge de som röstat på SD något är väl om någon skulle lämna någon post i någon av nämnderna. Men det är nog inte särskilt troligt. Det här har nyss hänt, så vi är väl inte helt säkra på hur vi ska gå vidare. VI ska sätta oss ner och ha ett möte. Vi ska också försöka kontakta de betalande medlemmar vi har i kommunen.

Hur många är det?

– Närmare 20 än 10 om jag minns rätt. Jag vet inte om Skyler Palm, Fredrik Medin och Thiffanie Holgersson kontaktat dem.

Oscar Lundqvist menar att politiska vildar och tomma stolar är ett problem för SD:

– Det är klart att det inte är bra att vi inte får representanter i våra kommuner när vi uppenbarligen har sympatisörer. Sådant här gör det ju inte lättare, självklart är avhoppen ett bakslag.

Annons

lekeberg