04 Juni 2020
Tipsa: 070-508 44 84

Kalabaliken närmare - premiär för Karl XII

 Slagverkare från Degerfors musikkår går först i liktåget. Det är Mickael Carlson, David Ynge och Håkan Landgren. Slagverkare från Degerfors musikkår går först i liktåget. Det är Mickael Carlson, David Ynge och Håkan Landgren.

Premiären närmar sig i Nalavi för det historiska bygdespelet Kalabaliken 2, nu med ett lik i huvudrollen. Karl XII:s likfärd gick nämligen genom trakten för 300 år sedan och många förvecklingar uppstod. Över 40 personer är inblandade i föreställningarna 29 och 30 juni.

För 300 år sedan drog ”Hjältekungen” Karl XII likfärd genom Sydnärke. Från Laxå, Viby prästgård, över Brändåsen, Skeberg och in till Örebro. Totalt 280 mannar, kanske 464 hästar och en död kung i en kista som bromsades med rep i backarna för att inte falla i marken. Det var ett stukat följe.

I sommar kommer liktåget tillbaka – nu i form av ett bygdespel ”Kalabaliken 2 – Karl XII lik eller olik” på Fältväbelsgården i Nalavi den 29 och 30 juni. 

Porträttlik. Chebon Fernberg-Bärnvwall spelar den döde kungen – som i Nalavi får nytt liv.

Arrangörer är Kräcklingebygdens vänner och Lekebergs revysällskap. Manusförfattare är journalisten och Sydnärkenyttsj medarbetare journalisten Lisbeth Axelsson, Kräcklinge som berättar:

Ännu större spel i år

- För sex år spelade vi den första Kalabaliken. Den byggde på en faktisk händelse. Om ett bondeuppror 1713 riktat  mot de Karolinska soldater som värvade unga och äldre och som tömde byarna på manfolk. När en ung dräng i Nalavi lurades att ta värvning fritogs han av ilskna bönder.

Det spelet gavs i tre slutsålda föreställningar med drygt 20 aktörer från Kräcklinge. som blev slutsålda. Det har funnits ett tryck på en fortsättning. Den kom nu – 300 år efter likfärden.

Årets bygdespel är mycket större – med över 40 medverkande, och med mer musikinslag. Anders Ekstrand i Kräcklinge har skrivit ny musik. Den och andra musikstycken framförs dels av nyckelharpisten Hans Peter Åblad, och dels slagverkare från Degerfors musikkår.

"Ett hedersuppdrag"

En av dem är Håkan Landgren, från den kända musikfamiljen. Håkan som varit lärare på musikhögskolan i Arvika har också varit slagverkare i Björn och Bennys stora musikaler, Chess och Kristina från Duvemåla. Håkans båda söner Joakim och Martin Landgren medverkar också, liksom Mikael  Carlson och David Yngve från Degerfors.

Slumrande karoliner. Anette Olsson och Marie-Louise Malmkvist spelar två fulla karoliner som ska vakta kungens – och nämndeman Larssons – kistor. Det går så där

Regissör är Gunilla Pihlblad från Lekebergs revysällskap:

- Det känns som ett hedersuppdrag.  Ett mer genomarbetat och ambitiöst lokalhistoriskt spel får man nog leta efter. Jag är väldigt glad över att få vara med och regissera.

- Eftersom manuset är så bra och alla aktörer så taggade, så är det lättjobbat även om det är olika grader av erfarenhet. En del känner jag ju sedan tidigare då de även är aktiva inom revysällskapet. För en del är det allra första gången de står på en scen och så har vi de som var med för sex år sedan men som inte direkt ägnat sig åt teater sedan dess. En bra blandning på en stor ensemble tycker jag.

Många barn med

- Att det är många barn barn med berikar hela spelet och arbetet med repetitionerna. De tar det här på största allvar men eftersom de är just barn, så har de ändå en avslappnad inställning till det vi gör
 Det är speciellt att jobba med barn. De lär sig sina repliker snabbt men behöver ofta träna på helt andra saker. Som att prata långsamt och tydligt och att vända sig och spela mot publiken.

Vi har även förmånen att ha en mycket närvarande tekniker, Tommy Håkansson, som också bor i Kräcklinge. 

Rent allmänt så älskar jag sommarspel. Både att jobba med dem själv och att titta på andra. Det finns så mycket bra amatörteater i vårt i vårt län.

Bygdens kärlekspar. I år är det Mårten och Anna spelade av Rasmus Håkanson oich Charlie William Olsson. Pojken spelas av Nils Kligneus.
Hans Peter Åblad håller stilen med nyckelharpa under Kalabaliken.
Två kistor från byn

Spelplatsen är nu liksom förra spelet familjen Wernersson lantgård i Nalavi. Inramningen är röda gamla timmerhus och utsikten är över Kräcklingedalen och Kilsbergen. En vackra teaterscen är svår att finna.

En vecka före premiären är redan 70 procent av biljetterna slutsålda. Spelet har blivit en angelägenhet för hela Kräcklinge. En privatfamilj ställer upp med spelplats, en bysnickare gör de två kistor som ingår i detta förväxlingsspel och frivilliga bakar bröd till det kaffe som ingår, eller är parkeringsvakter.

 Biljetter finns att köpa på www.lekebergsrevyn.se

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-06-19 19:29
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.