Gå till innehåll
Lekeberg

Tomteparaden till häst dyker traditionsenligt upp även på årets julmarknad. Foto: Privat

Jul i Mullhyttan tidigare kallat Mullhyttemo

Publicerad: 17 November 2023 9:45

Nu är det jul igen.. Mullhyttans bygdeförening står i startgroparna inför årets julmarknad. I år kommer det att finnas en infokarta på plats som täcker alla aktiviteter som pågår söndagen den 10 december.
–Så att man inte missar något. Hela Mullhyttan ska blomma den dagen, säger Wivianne Högman, tidigare ordförande i bygdeföreningen. Och på tal om blomster så önskas bra väder med lagom mycket snö.

Marknadsområdet börjar vid Hyttebacken och längs med vägen till kvarnen står försäljare med diverse hantverk och ätbart. Handelsboden i kvarnen kommer att vara öppen med försäljning av raggsockor, Mullhytteté och även dukar. Det finns endast ett fåtal hemvävda dukar kvar så ”först till kvarn” om man önskar äga en duk med mönster taget från originalet Ljungstorpduken.

Mullhytte-te är gjort på citron, fläder och smultron.

Tomten kommer på besök

På väg mot Kvarngården passerar man Tomtebo, den före detta tvättstugan, där Tomten tar emot barnens önskelistor under marknadsdagen. Om man inte får allt man önskar kan man prova lyckan i fiskedammen utanför, där är det vinst varje gång.

 I Kvarngården serveras skinksmörgås gjort på surdegsbröd från Hvilohemmet Skogstorp, bakat på mjöl som malts i kvarnen. Det kommer även att finnas varmkorv och varm choklad. Om det inte värmer tillräckligt så kan man titta in i bagarstugan där det bakas och säljs Hyttekaka och Kvarnbröd.

Jubileumsskriften finns att köpa under julmarknaden i Mullhyttan.

Mullhyttan finns med i Guinness Rekordbok

Det sägs att Mullhyttebor kom med i Guinness Rekordbok för att ha bytt postnummer flest gånger utan att flytta. Vid en av ändringarna av postort då Mullhyttan skulle anta namnet Fjugesta sa samhällsborna ifrån. Kampen mot postortsändringen avslutades med en liten hembygdsfest och detta blev starten för Mullhyttans hembygdsförening och även Mullhyttemarken för femtio år sedan. Mullhytteborna vann dock inte kampen då, men sedan drygt trettio år tillbaka är det nu Mullhyttan som gäller som postort. 

Vid bygdeföreningens informationsbord kommer jubileumsboken att finnas för försäljning. Boken skapades i anledning av att Mullhyttans bygdeförening firar femtio år i år.

Wivianne Högman som står bakom boken ville göra en sammanställning över allt som hänt det senaste halvseklet.

– Jag saknade ett helhetsgrepp för de här femtio åren, det har ju hänt otroligt mycket, fastställer Wivianne.

Det ligger mycket arbete bakom skapandet av boken. Författaren berättar att det inte var helt enkelt att få tag på alla dokument som krävdes för att påbörja arbetet. Många pärmar med material lånades från Arkiv Centrum i Örebro.

Getter bodde i Kvarngården

– Jag skrev så att datorn glödde. Och sen gällde det ju att sovra. Och jag tycker att det är jätteviktigt med foton. Där är vi så lyckligt lottade så att vi har tidningsurklipp ända sedan 1800talet, berättar Wivianne. 

Boken är uppdelad i kapitel som lyfter olika delar av orten, som till exempel kvarnen, bagarstugorna och sågområdet. Där står även om bygdekören, brandkåren och minigolfbanan som inte längre finns i samhället. Man kan även läsa om Kvarngården som från början var ett hus för getter.

Vem har intresse av att läsa boken?

– Alla Mullhyttebor tycker jag. Det borde vara obligatoriskt att ha en sådan här bok, men det är min personliga uppfattning. Att veta vad som hänt under de här femtio åren. Det har ju varit så oerhört mycket. 

Wivianne fortsätter:

– Och de som kan Mullhyttan och är lite intresserade av vilka byggnader vi har, de får en historisk tillbakablick. 

 

För den som vill läsa mer om Mullhyttans historia så finns pärmar med kopior på tidningsurklipp numera i samlingssalen på Furuhöjden. 

 

Hålltider söndagen den 10 december

11.00-15.00 Är besökare välkomna till årets julmarknad.

13.00 Den traditionsenliga tomteparaden rider genom samhället.

14.00 Underhållning i Salem av familjen Bergkvist från Berghem.

16.00 Luciaandakt i Mullhyttans kyrka.

Under dagen har Fyra Systrar, ICA-träffen, Mullhyttans Cykel & Såg, Ordenshuset och Restaurang Stenkullen öppet. Salemförsamlingen bjuder in till kakkafé.

Annons

lekeberg