Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Jättegott med
hamburgare från Kräcklinge

Oscar Torstensson, Wilmer Nilsson och Marcus Hägglöf låter sig väl smaka av lokalproducerade hamburgare. Foto: Henrik ÖstenssonOscar Torstensson, Wilmer Nilsson och Marcus Hägglöf låter sig väl smaka av lokalproducerade hamburgare. Foto: Henrik Östensson

I dag fick barnen på Lekebergsskolan och Fjugestas gamlingar äta hamburgare på kött från kor som betat i Kräcklinge och bröd bakat i Kumla.
– Jättegott sa bland annat Wilmer Nillson medan han tog en jättetugga av sin hamburgare.
Orsaken till det hela är att det i dag firas en viktig dag, med ett lite tråkigt nam: Den offentliga måltidens dag, i våra kommuner.

– Men det är väl en stolthet i att uppmärksamma våra offentliga måltider och vår fina skolmat. Sverige är nämligen, tillsammans med Finland, nästan ensamma om i världen att erbjuda fri skolmat, säger Jessica Olausson, teamledare för personal i köket på Lekebergsskolan.

– Vi lagar och serverar måltider till skoleleverna, daglig verksamhet samt till ortens äldreboenden, berättar hon.

Jessica Olausson, teamledare för måltidspersonalen och Ida Dahlberg Andersson från Lilla Väsby gård. Jessica Olausson, teamledare för måltidspersonalen och Ida Dahlberg Andersson från Lilla Väsby gård.

För dagen stod som sagt lokalproducerade hamburgare på menyn. Köttet kom från Lilla Väsby gård. Det är Ida Dahlberg Andersson som driver gården tillsammans med sin man var på plats.

2 900 hamburgare från Kräcklinge

– Vi har gjort provleveranser till skolan ett par gånger berättar hon. Normalt handlar ju annars kommunen  med vårt slakteri, Närkes slakteri, eller Robertssons charkruteri i Örebro. Det är nämligen svårt för oss som relativt småskalig köttproducent att ensamma svara på en upphandling i en kommun. Ta bara hamburgarna i dag, vi har levererat 2 900 i dag. Det är nästan kött från en hel ko, säger Ida Dahlberg Andersson från Lilla Väsby gård

– Vi har ungefär 100 dikor och lite får. Alla djur betar så stor del av säsongen som möjligt och äter till absolut övervägande del gräs. Alla djur slaktas på Närkes Slakteri för så lite djurtransporter som möjligt. Lammen slaktas i Kristinehamn. Det är ju inte så långt det heller. Tyvärr finns inget lammslakteri i Örebro län, fortsätter Ida Dahlberg Andersson.

Hamburgermåltiden bestod ju givetvis också av bröd. Dessa kom från grannkommunen Kumla och surdegsbageriet Lokal, som har sitt bageri ett stenkast från Sydnärkernytts redaktion, på Drottninggatan.

Lokalproducerat så långt det går

Jessica Olausson fortsätter:

– I Lekebergs kommun jobbar vi en hel del med lokalproducerade livsmedel. Vi köper bland annat just kött från Närkes slakteri och Robertssons och ägg från Berga gård här utanför Fjugesta. Vi har ju upphandlingsregler vi måste förhålla oss till, men vi tycker ändå det går bra att köpa mycket råvaror lokalt.

Det kommer också bli vildsvin på menyn framöver.

– Ja, några ur personalen har varit på kurs för att lära sig att laga riktigt smarriga rätter av vildsvin, så det kommer.

Minskar svinnet

Vad är den största utmaningen med att laga bra offentliga måltider?

– Jag skulle nog säga att det är matsvinnet. Vi jobbar på olika sätt för att minska det. Ett sätt är givetvis bättre kommunikation. Vilken mat vill barnen äta? Vi jobbar också med att pedagogiskt berätta att svinnet kostar, att om man tar lite mindre mat, slänger lite mindre, så kan vi kanske servera favoriträtter oftare, forsätter Jessica Olausson.

Hon menar att svinnet också har minskat.

– Vi kan minska det än mer. Ett försök vi gjort har varit särskilda smakskedar. Att man ska få provsmaka för att slippa ta en hel portion av något man ändå inte kommer äta sedan. Av förklarliga skäl fick vi dock pausa provskedarna när pandemin kom.

Spagetti och köttfärs-sås

Men vad är barnens favoriträtt?

– Oj, vad svårt. De äter bra av många rätter. Men de uppskattar vanlig svensk husmanskost. Dit räknar jag nog numera också den verkliga  favoriten, pasta med köttfärssås, skojar Jessica.

När just den rätten serveras äts det nämligen som mest på Lekebergsskolan.

Får de gamla på äldreboendena samma mat som barnen?

– I dag blir det hamburgare även hos de äldre. De har faktiskt frågat efter det. Men normalt lagar vi lite annorlunda mat för äldreboendena. Näringsrekommendationerna är lite annorlunda. Äldre behöver feta kost, exempelvis.

Är det någon mat som inte är lika populär?

– Blandad mat, exempelvis grytor med mycket grönsaker i, är barnen ofta lite tveksamma till, avslutar Jessica medan barnen börjar dråsa in i matsalen. Snart hörs glatt hamburgerglufsande från borden.

Fotnot:

Dikor innebär att man låter kalvarna växa upp med sina mödrar och dia under hela uppväxten.

I dag var barnen på Lekebergsskolan förtjusta i skolmaten I dag var barnen på Lekebergsskolan förtjusta i skolmaten
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-21 15:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.