Gå till innehåll
Lekeberg
Ett blått och silver dubbeldäckat tåg färdas på en krökt bana genom ett landsbygdsområde med träd och hus i bakgrunden under en klar himmel.

Järnväg med snabbtåg i Lekebergs kommun kan bli verklighet om flera regioner och kommuner får som de vill. Men tågen kommer sannolikt inte stanna i kommunen om banan blir av.

Inte mycket information på samråd om Nobelbanan

Publicerad: 19 March 2025 8:05

Igår hölls ett tidigt samråd i Fjugesta för den så kallade Nobelbanan. Ett ganska vagt ämne att hålla samråd för. Det finns ett utpekat, ganska stort område, där man kan tänka sig dra fram järnvägen, det är allt. Projektet saknar än så länge finansiering. Tanken är en ny järnväg mellan Örebro och Kristinehamn som ska korta ner restiden till Oslo.

Det var heller inte mycket till information som bjöds på samrådet på Träffen i Fjugesta. Något regelrätt möte, någon genomgång blev det inte. Det fanns några skärmar med information, några kartor och så personal från det bolag som driver utredningen om banan, Oslo Sthlm 2.55 AB. En förklaring är nog att det inte finns så mycket att informera om än. Mest handlar det egentligen om visioner. Enligt källor på plats besökte säkert 200 personer samrådet, vilket gjorde att det stundtals blev lite kaotiskt, svårt att få prata med någon.

– Det är tidigt i processen, mycket tidigt. Om allt går utan överklaganden, problem, så järnväg om absolut tidigast 10 år, mer realistiskt, 15 år, förutsatt att vi får fram finansiering,  sa Martin Sandblad, tidig projektledare för projektet.

Han säger själv att han inte är helt säker på att projektet blir av.

Man som bär glasögon och en grå tröja sitter på en soffa nära ett fönster med utsikt över solnedgången.

Martin Sandblad, projektledare på Oslo Sthlm 2.55 AB svarade på frågor. Foto: Henrik Östensson

– Vi undersöker nyttor med det här, vad en sådan här järnväg skulle ge samhället. Vi väger den mot kostnader, marklösen, markintrång, påverkan på naturmiljö och liknande. Om nyttorna överväger kostnaderna, ja, då kan man kanske ordna fram en finansiering. Ibland blir sådana här projekt av, ibland inte. Det beror på vad vi kommer fram till och vad politiker beslutar.

Martin Sandblad är ingen oerfaren utredare. Han har varit tidigt projektledare för en lång rad järnvägsprojekt. Bland annat Hallsberg Degerön som nu byggs, Mälarbanan, som stod färdig 2001, för att bara nämna något.

– Men jag har utrett många projekt som inte blivit av också, sa han.

Det normala är ju att Trafikverket driver utredningar av det slag som det här bolaget nu gör. Men kommuner och regioner i området anser frågan om Nobelbanan så viktig att man vill skynda på utvecklingen och därför bildat bolaget  Oslo-Stockholm 2.55 AB. Ägare är  Karlstads kommun, Region Värmland, Region Västmanland, Region Örebro län, Västerås stad och Örebro kommun.

Stort område där man vill ha banan

Planen är alltså en järnväg från Örebro till Kristinehamn. Därifrån går redan Värmandsbanan, fram till Norge.

Oslo-Stockholm 2.55 AB har pekat ut ett område där man vill ha banan. En relativt logisk korridor. Gränsen i norr går norr om Garphyttan, vidare över Kilsbergen och passerar norr om Karlskoga.

I söder går en gräns söder om Vintrosa, Fjugesta och Mullhyttan och Svartå, men norr om Hasselfors. Mellan dessa linjer vill man alltså att spåret ska gå, någonstans. Mer precis är man inte just nu.

– Vi måste överväga olika alternativ. Går vi längre norrut, över Kilsbergen, är det mer naturvärden och besvärligare terräng, högre kostnader. Längre söder ut är det mer jordbruk. Då kommer kostnaderna för inlösen att öka. Säkerhetsläget har gjort att jordbrukets roll i det civila försvaret, folkförsörjningen stärkts. För tio år sedan tog man inte ta hänsyn till sådant, säger Martin Sandblad.

Kvinna i ljus rock ler mot kameran i ett rum med flera personer samlade i bakgrunden.

– Det kan bli ett spår som i värsta fall delar vår kommun i två delar, sa Caroline Elfors (M), kommunstyrelsens ordförande, Lekebergs kommun. Foto: Henrik Östensson

“Riskerar att dela Lekebergs kommun”

– För mig som jordbrukare i området är det ju viktigt att man inte gör mer ingrepp än nödvändigt om det här blir av. Det finns ju ett förslag att dra spåret längs den gamla E-18, som i princip går parallellt med den nuvarande, det vore en rimlig lösning, menar Håkan Agarthsson, jordbrukare.

Kommunstyrelsens ordförande, Caroline Elfors (M) var på plats.  Hon skrädde inte orden.

– Det här kommer inte innebära några fördelar alls för kommunen. Det blir ingen station i Fjugesta. Det kan bli ett spår som i värsta fall delar vår kommun i två delar. Vi kommer inte kunna hindra det här om det blir av, men vi måste göra allt för att se till att påverkan i Lekebergs kommun blir så liten som det bara går, sa hon

Hon berättar att kommunen därför ritat in tänkbara scenarion i sin översiktsplan.

– Ja, vi måste ju stämma i bäcken och ha med det här i vår planering, oavsett hur vi ser på det. Från kommunen sida är vi helt på det klara med att en sträckning längs gamla E-18 vore det som skulle göra minst ingrepp, skapa minst problem.

Vill korta restiden kraftigt

Vad behövs för att spåret ska bli av då? Tja, 10 miljarder, minst, troligen mer. Det behövs åtgärder på fler bandelar. Bland annat dubbelspår på Mälarbanan. Det är en önskan att bättre binda ihop Sverige och Norge som driver det hela. I bakgrunden finns nog också vårt Nato-medlemskap. Nato har varit tydliga med att vi behöver stärka järnvägskapaciteten i väst-östlig riktning i landet. Nobelbanan skulle vara en järnväg just i den riktningen.

Frågan är vilken nytta banan kommer göra för invånarna i västra Länsdelen. Ska man ha nr restiden från Stockholm under tre timmar är det nämligen frågan om hur många tågstopp det blir.

– Fler stopp drar upp restiden och höjer kostnaderna, men samtidigt får fler nytta av spåret, säger Martin Sandbland.

En kvalificerad gissning är att det inte blir några tågstopp mellan Örebro och Karlstad om banan blir av.

En detaljerad karta som visar vägar, motorvägar och orter, inklusive E18 och E20, med markerade platser som Kolsva och Köping.

De svarta, relativt raka linjerna i norr och söder, avgränsar området där Oslo Sthlm 2.55 AB vill bygga nobelbanan.

Annons

lekeberg