Gå till innehåll
Lekeberg
En kvinna står bredvid ett bord och visar olika föremål till salu, inklusive parfymer, smycken och liten elektronik. En skylt på väggen lyder

Sofie Lejon öppnar upp en loppis i sitt garage i Bäcklunda under helgen. Foto: Josefine Milton

I helgen är det dags för Lekebergsrundan

Publicerad: 5 July 2024 13:27

Lokala företag och loppisar håller öppet för besökare under helgen då det är årets Lekebergsrunda.

I år finns inga skyltar eller kartor för att hitta deltagarna men man kan söka på “Lekebergsrundan” på sociala medier för att hitta deltagarlistan. Det är under årets omgång 19 anmälda företag och loppisar. 

Inte orimliga priser på loppis

Sofie Lejon är en av deltagarna på årets Lekebergsrunda. Hon öppnar upp en garageloppis särskilt för denna helg. Loppisen är välfylld och innehåller lite av varje som till exempel böcker, kläder, möbler och prydnadssaker.

En antik barnstol med färgglada pärlor är omgiven av eklektiska föremål, inklusive en golvlampa, rostig hink, rund spegel, vitt skåp och en skylt med texten

Barnstol, tavlor, fågelbur, lampor och mycket mer kan man hitta på Sofies loppis. Foto: Josefine Milton

Sofie har skapat loppisen efter vad hon själv uppskattar när hon själv är ute och letar efter saker.

– En loppis är en loppis och det ska inte vara orimliga priser på begagnade saker, fastställer Sofie.

Hon fortsätter:

– Jag älskar att gå på loppis så då tänkte jag att jag ska testa att ha en egen.

Olika bordslampor och armaturer visas på betongtrappor. Vissa har sfäriska baser, medan andra har utsmyckade eller korgliknande design. Flera lampskärmar och ett stjärnformat ljusset syns.

Sofie tycker om äldre saker och berättar att hon tycker det är roligare att köpa andrahandsprylar som det inte är någon massproduktion av.

– Det är mer ekonomiskt och så klart bättre för miljön, säger Sofie.

I ett rött garage med gula knutar i Dormen, Bäcklunda hittar man Sofies loppis och hon har öppet både lördag och söndag klockan 10-16.

En visning av olika sminkborstar i ett svart stativ märkt

Sofie har tidigare arbetat i ett parfymeri och nu säljer hon allt det hon köpt på sig som legat oanvänt i en låda sedan dess. Foto: Josefine Milton

Mullhyttekaffe och inredning

Ett av företagen som deltar under rundan är Fyra systrar, en inredningsbutik med återbruk och ett litet café. Verksamheten är öppen i stort sett året runt, förutom under de kallaste vintermånaderna. 

En kafédisk med en rustik skylt erbjuder kaffe, soppa och smörgåsar. Dryckesautomater, siraper, fat och servetter är ordnade på disken. En person ses arbeta bakom disken.

Elisabet Söder förbereder i caféet inför helgen. Foto: Josefine Milton

– Vädret styr mycket men det brukar vara en strilström av besökare, berättar Elisabet Söder som driver verksamheten i det gamla missionshuset i Mullhyttan.

På cafét kan man inhandla bakverk, både söta och smörgåsar. Mullhyttemackan är bakad på ekologiskt mjöl från Råberga och pålägget är bland annat en medvurst från Jannelund.

Här går även att inhandla Mullhyttekaffe, en förpackning med en blandning av bönor från Brasilien, Etiopien och Peru, påsen har Mullhyttans IF:s färger, gult och svart.

En dekorativ piedestalskål i glas med intrikata snitt som visas i ett rum fyllt med olika antika möbler och glasföremål. I närheten finns två vita ljus i ljushållare.

Återbruk, café, mathantverk och gårdsloppis, kan man läsa i beskrivningen av företaget. Foto: Josefine Milton

Fyra systrar har både uteservering och några platser under tak där man kan inta fika eller varför inte glass från ”En får tacka”.

Butiken och cafét har öppet klockan 11-18 under helgen och fortsatt onsdag till söndag fram till mitten av augusti.

Interiörvy av ett rum med trämöbler, inklusive ett runt bord och stolar, en matta och en liten hydda. En skylt ovanför dörröppningen lyder

Ett andrum finns hos Fyra systrar där man kan titta i vackra böcker och se bilder och urklipp från den tiden när byggnaden användes som missionshus. Foto: Josefine Milton

Annons

lekeberg