Susanne Jonsson ser fram emot att grödorna ska börjar växa i växthuset. Hunden Luna är gärna med, och gräver i bäddarna och tar mattes odlingspinnar när hon kommer åt. Foto: Josefine Milton
Hobbyodlarnas säsong är i gång
När våren är på ingång börjar många fundera på årets odling. Är man en van odlare så börjar planerna redan under föregående år. I Farbrorstorp har tomatplantorna börjat komma upp och vitlöken ligger redo sedan i höstas.
Hemma hos Susanne Jonsson i Farbrorstorp lyser den första vårsolen, och den ovanliga fågeln gladan har upptäckts i området. Snödroppar finns i trädgården och inne i huset är odlingslådorna redo för säsongen.
– Det är en glädje i att odla, det är meditativt att gå ute bland landen. Man kopplar av allt och det är avstressande. Och man kan äta det man har odlat, det är ju lite sport med, jag försöker odla allt som vi ska äta, berättar Susanne.
I flera av fönstren står odlingslådor. Foto: Josefine Milton
Odlingssäsongen börjar tidigt
Vitlöken planterades i början av november. Den ska man vänta med att plantera så sent som möjligt för att den inte ska hinna börja gro på hösten. Tomaterna satte Susanne i förra veckan, och de har nu börjat komma upp.
– Jag sätter dem på värmematta i belysning, då är de uppe på någon vecka, berättar Susanne.
Värmematta är något hon använder för att hon tycker att det blir en säkrare grodd då, men det går också bra att så i närheten av ett element. För att minska risken för att plantorna ska bli långa så stänger hon av värmemattan så snart de kommit upp. Om man på grund av för mycket värme och för dåligt ljus får de rangliga plantorna då kan man rädda dem genom att plantera om dem, och sätta ner dem djupare i jorden.
Vad är lättast att man lyckas med som ovan odlare?
– Tomater är ju inte så svårt egentligen. Tycker man att det är svårt så kan man ju köpa en planta. Säger Susanne.
Betongen i växthuset lagrar dagens värme och håller kvar den under natten. Foto: Josefine Milton
Vilken grönsak tycker du att du har mest nytta av?
– Jag äter mycket sallad och olika sorters spenat, och har på mackan och till mat. Det kan man ju så i omgångar genom hela sommaren så har man alltid sallad. Det är ju väldigt lätt, bara man vattnar ordentligt.
Kostar inte så mycket mer än några frön
Mycket av det Susanne odlar, och som inte äts upp på en gång, förvarar hon i jordkällaren. Salladen är ju svår att förvara men för att förlänga säsongen så tipsar hon om att till exempel så tidigt.
– Är det bara några plusgrader så gror spenaten, och sedan kan man så vintersallad sen höst. Då blir det inte så lång tid som det inte finns något. Jag satte spenat i höstas och den grodde så fint, men sedan blev det så där kallt och då dog den ju. Man kan ju inte mer än misslyckas, det kostar ju inte så mycket mer än några frön, fastställer Susanne.
I jordkällaren finns diverse burkar och flaskor. Mycket lingonsylt och bland annat kimchi och kombucha. Foto: Josefine Milton
Växthus för att tänja på naturens lagar
Växthuset på gården har hon och hennes man Mats ritat själva. Det är inte bara byggt för funktion utan även för att vara en prydnad i trädgården. Meningen var att de skulle ha en kamin i växthuset men kostnaden blev för hög. De satte upp solpaneler på ladan och nu ska det grävas in el därifrån för att förlänga odlingssäsongen.
– Det blir lättare när jag får ut ström till växthuset, då kan jag tänja lite mer på naturens lagar.
Lilla Mallorca, kallar Susanne odlingsområdet som har sol från tidig morgon till sen kväll på sommaren. Foto: Josefine Milton
Gödsling
Förr gödslade Susanne sina odlingar med hästdynga men nu har hon gått över till bokashi.
– Det är fermenterat matavfall, allt i en liten hink och så lägger jag det i en större hink och häller på vetekliströ. Sedan ska det stå i två veckor. Sen häller jag det i en bädd eller pallkrage, jag har tre hinkar som jag alternerar emellan så jag har nästan inga sopor. Bara lite till återvinningen, förklarar Susanne.
Sorken – en riktig rackare
Några större problem med mördarsniglar har inte funnits bland Susannes odlingar men det finns andra djur som kan ställa till problem.
– Sorken är en riktig rackare. Jag hade morötter i en bädd, och när jag skulle ta upp dem var det bara hatten kvar, underredet hade de snaskat i sig, berättar Susanne.
Denna säsong testar hon att anlägga en örtrabatt där morötterna tidigare satt och hoppas att sorken inte ska tycka att de är lika kul. Gårdens två katter hjälper också till med att minska antalet sorkar, så gott de kan, och så mycket de orkar.
Nu ser Susanne fram emot en ny säsong med många grödor. Fram till dess kan hon fortfarande njuta av, förutom det hon har förvarat i jordkällaren, äpplen som ligger lagrade i ladugården från förra året.