Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Sebastian samlar pengar för behövande i Thailand

Sebastian Wilhelmsson driver butik och samlar medel till Thailand. Foto: Josefine MiltonSebastian Wilhelmsson driver butik och samlar medel till Thailand. Foto: Josefine Milton

Sebastian Wilhelmsson från Fjugesta driver ett eget biståndsprojekt, Thailandsprojektet. Det var under flera turistresor till Thailand Sebastian insåg att många lever i stort fattigdom i Thailand.
– Vi fick möjligheten att besöka landsbygden, där folk ofta lever i stor fattigdom. Pandemin har förvärrat problemen, berättar Sebastian.

Intrycken från Thjailands landsbygd fick Sebastian att börja göra insamlingar för att stödja de fattiga.

Det hela började med att han vid varje resa tog med en extra resväska med saker att skänka till behövande när han reste. 

– Sedan lärde jag känna en kille som skeppade containrar till Thailand. På det sättet kunde vi frakta betydligt mer. Bebissaker, kläder, skolväskor, skor och leksaker  och mycket annat skänktes från invånare, både här i Lekeberg och resten av landet.

Under drygt 450 dagar under pandemin har  Thailandsprojektet varit ute bland hemlösa för att dela ut matpaket och liknande.

– Alla pengar till detta samlades in. Det handlade om bland annat 200 dagliga matportioner till en kostnad av 800 kronor per dag.

Lokalt samarbetade Sebastian med Bernard Whyte från Nya Zeeland, som blev en eldsjäl projektet.  

– Han fanns med i Thailand och ledde utdelningen av mat och kläder till behövande. Dessvärre fick Bernard nyligen en cancerdiagnos och gick bort kort därefter.

Pandemin har slagit hårt

– Pandemin slog hårt mot dem som jobbar inom turism, många förlorade i stort sett allt över en natt, berättar Sebastian. 

Han fortsätter.

– Det är ju inte som här att man kan få hjälp från exempelvis socialen i Thailand, utan det är ”game over”, man får lämna sitt hem och sova ute. 

Efter hand växte projektet och Sebastian kunde få in allt mer medel.

Sebastian samarbetar med fler personer på plats i de fattiga delarna och hoppas att situationen gällande pandemin blir bättre så att han själv kan åka ner snart igen.

Thailandsprojektet delar ut matpaket på plats. Thailandsprojektet delar ut matpaket på plats.

– Thailand är inte lika drabbat av pandemin längre. Men landet påverkas ju indirekt på grund av att turismen minskat. Vi från kyligare länder reser helt enkelt inte lika mycket längre. Det slår hårt, inte minst de fattiga är helt beroende av turismen.

50 färdiga kartonger fulla av insamlade saker väntar på att skeppas till Pattaya.

Startat butik

Förutom Thailandsprojektet har nu Sebastian öppnat upp en butik strax utanför Fjugesta, i Edsbergs-Via, med ett sortiment som han kallar varierat. Han berättar att hans föräldrar varit egenföretagare och att han själv under en längre tid funderat på att starta något eget, ett bra sätt att släppa tankarna från projektet. Där kan man hitta allt från ringar, klockor, elektriska prylar, gosedjur och verktyg.

– Det ska vara bra saker med bra kvalitet fastställer Sebastian som hävdar att hans saker ligger långt under normala marknadspriser.

När han inte fokuserar på Thailandsprojektet eller befinner sig i butiken under helgerna så försöker han åka på marknader så ofta han kan. Han beskriver det som ett bra sätt att träffa människor och känna friheten i att besöka nya platser. De saker han säljer är ett samarbete med en butik som inom kort kommer att öppna i Ladugårdsängen i Örebro.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-01-10 7:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.