Gå till innehåll
Lekeberg

Käpphäst-verkstad mitt bland bibliotekets alla böcker i Lekeberg, Foto: Josefine Milton

Hästtema på Lekebergs bibliotek

Publicerad: 31 October 2023 17:56

Det var full aktivitet på Lekebergs bibliotek under tisdagen. Käpphästar skapades under ledning av Linda Granebo, bibliotekarie. Intresset inför dagen var stort och det blev snabbt fullbokat.

– Det är jätteroligt, jag älskar att jobba med kreativa aktiviteter och inspirera till eget skapande. Dessutom uppmuntrar man ju till vidare lek och rörelse genom att man tillverkar en käpphäst som man kan leka med, berättar Linda Granebo.

Höstlovet var något som förr i tiden kallades för potatislov eller skördelov då barnen fick ledigt från skolan för att kunna hjälpa till med att ta upp potatis eller rovor. Numera kallas det för läslov sedan ett beslut av Sveriges regering 2016. 

Linda Granebo fanns till hands där det behövdes under arbetets gång. Foto: Josefine Milton

Lekebergs bibliotek har självklart tagit fasta på begreppet läslov, och har valt att göra det med ett hästtema i år. Under måndagen hade de besök av hästboksförfattaren Pia Hagmar.

– Det finns många hästböcker som vi har lyft fram i samband med lovet. Vi vill gärna uppmuntra till läsning och det här är en av aktiviteterna som kan göra det.

Elin Nilvér, bibliotekarie, visar upp bokserien om käpphästar av Margareta Nordqvist. Foto: Josefine Milton

Arvid och Elin Fritzson jobbar på med sina hästar med lite hjälp från mamma Carolina Karlsson. Foto: Josefine Milton

Carolina bjuder in till sy-lan

Arvid och Elin Fritzson har tagit med sin mamma Carolina Karlsson till biblioteket för att skapa. På frågan om Arvid tycker att det är roligt sträcker han upp en tumme.

De tycker om att pyssla och sy och Carolina arrangerar en egen skaparträff den 11 november. Då är det dags för Sy-lan i Svartå Folkets Hus och hon uppmuntrar alla sömnadsintresserade att vara med. Hon och dottern Elin är vana deltagare på sy-lan. Med två egna symaskiner brukar Elin sy hårsnoddar och andra saker hon kommer på.

Har du bestämt vad du ska sy på sy-lanet?

– Jag ska sy på något jag redan har börjat på, väskor, säger Elin.

Varför ska man vara med på sy-lan?

– För gemenskapen och utbyte av erfarenheter. Dessutom är alla åldrar välkomna, berättar Carolina.

Estelle Helldin tycker att det är bra att hjälpas åt. Med sig har hon sin mamma Henrietta. Foto: Josefine Milton

Annons

lekeberg