Gå till innehåll
Lekeberg / Sport

Ville Wetters rum är fyllt av pokaler och medaljer som han vunnit genom crosskart. Foto: Josefine Milton

Guld i crosskart för Lekebergskillen Ville

Publicerad: 27 October 2023 9:37

Crosskart och motorsport är något som Vilgot Wetter, 13 år, brinner för. Crosskart har han kört i fyra år och sammanlagt har han kammat hem åtta medaljer, varav fem guld.

Nästa år siktar Vilgot Wetter, som kallas för Ville, på att vinna guld i alla serier och framför allt Junior SM. I år vann han silvermedalj där. För Ville är det viktigt att vinna och när han fått en silvermedalj känns det inte så bra just där och då, enligt Ville, men när han tänkt över det så är det bra.

Varför är det viktigt att vinna?

– Jag vet inte riktigt men jag har alltid tyckt att det är kul att vinna.

Ville berättar att det inte är lika mycket träning nu som det var första åren. Tränaren är hans bonuspappa Alexander Enholm och han och Villes kusiner är anledningen till att han började köra crosskart.

– Han är en jättebra tränare, säger Ville.

– Ja, de kompletterar varandra bra, berättar Emelie Köhler, Villes mamma. Alex frågar vad Ville behöver och löser det sedan åt honom. 

120km/h är det fortaste Ville har kört hittills. De banor han tävlat på är för små för att köra fortare. Denna säsong deltog han i fjorton tävlingar, i Sverige och även i Finland och Norge.

Drömmer om rallycross

Det är inte bara crosskart som intresserar Ville, framtidsdrömmen är att köra rallycross. För att börja träna i att köra rallycross så behöver man vara femton år och sedan får man börja tävla som sextonåring. Men på väg mot drömsporten ska han redan efter årsskiftet börja köra folkrace.

Alexander jobbar i garaget med att fixa i ordning en Volvo 240 som Ville sparat ihop till själv.

– Alexander bygger på Folkracebilen och jag har plockat ner crosskarten själv i år. Det gör man för att kolla att allt är helt, och göra det fint till nästa säsong, berättar Ville.

– Anledningen att Ville ska börja med Folkrace, från min och Alex sida, är för att han ska börja ta plats. Ville är väldigt snäll och omtyckt som förare. Han är inte den som kör på någon fult eller gör något dumt. Men det är många som kör på Ville bakifrån, säger Emelie.

Och Ville håller med,

-Det är ofta jag som blir utsatt för det.

Varför är det så?

– Alla vill fram i fältet och alla vill vinna.

– Vi tänker att Folkrace är nyttigt för Ville. Det pangar och smäller en del i Folkrace och det ska det ju göra. Inte för att köra fult men ändå för att ha sin plats. Det tror jag är det sista som fattas till det där SMguldet, fastslår Emelie.

Hon fortsätter:

– Som mamma är man stolt när föräldrar kommer fram och säger att man inte behöver vara rädd när Ville ligger bakom. Det var en mamma, till en annan förare, som kom fram och sa, hälsa Ville att han är så omtänksam och snäll, vi är aldrig rädda när han kör. 

– Det är inte lika kul att vinna på att jag har kört om, säger Ville.

Annons

lekeberg