Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 June 2021
Tipsa: 070-508 44 84

Gift i marken sätter stopp för nybygge

Vid vägbygget i Fjugesta norra har förhöjda halter av arsenik upptäckts i marken. Exploatören väljer att inte slutföra projektet och Lekebergs kommun bygger därmed inte ut vägnätet som planerat. Förutom själva vägen var det tänkt att sälja 20 tomter i området.

Lekebergs kommun meddelar beslutet i ett pressutskick under tisdagen.

Där står att läsa att i april påbörjades arbetet med att förlänga och bygga ihop vägarna i området och det var när schaktmassor från förlängningen av Mogatan skulle tas om hand som de förhöjda halterna av arsenik upptäcktes.

Arsenik i flera prover

Prover togs då på flera platser i det område som skulle bli den nya vägen och de nya tomterna, 20 till antalet enligt Gustav Olofsson.

Arsenik hittades i flera av dessa prover och nu väljer exploatören att inte slutföra projektet. Man ska dock inte hunnit så långt.

- Det var i början av vägbygget som det upptäcktes, skriver kommundirektör Gustav Olofsson till Sydnärkenytt.

Diskussion om framtiden

Lekebergs kommun skriver att man tar resultatet av proverna på största allvar och arbetar med att få klarhet i omfattningen och vilka konsekvenser det kan få.

För närvarande finns en misstanke om att de förhöjda halterna kan bero på naturlig arsenik då det inte finns någon misstanke om att halterna beror på tidigare verksamhet eller liknande, men detta måste utredas ytterligare innan man kan säga vad de förhöjda halterna beror på.

Ser ni någon lösning på att komma vidare framöver?

- Just det är en av de sakerna som de vidare utredningarna och arbetet framåt får titta på så den frågan kan vi inte svara på just nu, svarar Gustav Olofsson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-08 18:45
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.