10 August 2020
Tipsa: 070-508 44 84

Gå i kloster i Riseberga – en perfekt hemester

Wivianne Högman Högman, nunna,men bara ibland.Wivianne Högman Högman, nunna,men bara ibland.

I Riseberga utanför Fjugesta finns tre intressanta sevärdheter på ett och samma ställe. Först och främst den medeltida klosterruinen, men även bönhuset och amfiteatern. En ”vallfärdsort” sedan länge och från och med juli erbjuds man själv att gå i kloster, eller i alla fall följa med på en guidad visning.

– Vi tror att det kan vara en perfekt aktivitet denna corona-sommar, säger Wivianne Högman, ordförande i föreningen Riseberga Rediviva.

Från och med onsdagen den första juli är det varje onsdag klockan sex guidning i klosterruinen och bönhuset. Då väntar guiden på parkeringen för att ta med gruppen på cirka en timmes rundvandring.

– Det bör inte vara några problem med avstånd mellan deltagarna. Om det kommer väldigt många kommer vi rekommendera att några går själva till amfiteatern för att vänta på en guidning senare.

Grundades på 1100-talet

Besökarna får höra om hur cistercienserorden kom till Sverige, om Riseberga klosters grundande under slutet av 1100-talet, om dess utveckling och betydelse för människorna och samhället. Guiderna berättar även om vardagen i klostret och om den dramatiska avvecklingen under 1500-talet.

Guidningarna pågår till och med den 26 augusti. Det kostar 40 kronor per person, vilket man löser kontant eller via swish med guiden innan turen börjar.

Kyrkväggen på Riseberga kloster. Kyrkväggen på Riseberga kloster.

– I vanliga fall avslutas guidesäsongen i början av september med en magisk kväll med musik och berättelser i facklors sken. I skrivande stund är det inte möjligt att veta om evenemanget kan genomföras, säger Wivianne Högman och rekommenderar att man håller utkik på hemsidan och i sociala medier.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-17 17:17
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.