Gå till innehåll
Lekeberg / Näringsliv

Ola och Ingrid Hoelstad har ena benet i Västernärke och det andra i Nya Zeeland. Foto: Josefine Milton

Full fart på
hvilohemmet Skogstorp

Publicerad: 20 October 2023 12:43

Efter att Skogstorp stått tomt i tre år flyttade Ola och Ingrid Hoelstad in 2021 och driver numera bed and breakfast där. Huset har de döpt till Skogstorps Hvilohem och gäster har hittat dit både från andra länder och även från närområdet.

För tjugo år sedan tittade de på huset som även då var till salu men omständigheterna ledde dem till ett annat hus, i Lännäs.  Där öppnade  de bageri och startade Englas skafferi. Ola är barista och Ingrid är bagare och de kompletterar varandra bra i sin verksamhet.

– Bed and breakfeast är mer för dem som åker förbi men vi ville ju även kunna bjuda in folk från närområdet och då har vi haft öppet en del över helgerna nu under sommaren och det har varit ett fantastiskt gensvar med fina möten. Det har varit jätteroligt!

Så här ser Skogstorps hvilohem ut. Foto: Josefine Milton

Det som ger paret energi är framför allt mötet med andra människor och att skapa mötesplatser. Skogstorps Hvilohem innefattar tjugo sovrum, samlingssal, matsal, musikstudio, musikrum och litet konferensrum.

– Vi är duktiga på att skapa situationer, miljöer och stämningar genom brödet, kaffet, möblemanget, och musiken.

All inredning och möbler är noga utvalt och inhandlat begagnat, rummen har olika teman och en del inspirerat från Nya Zeeland.

Brödet och kaffet har tagit oss runt jorden

För drygt tjugo år sedan när paret hade arbetat i Sverige i några år berättar de om hur all energi tog slut.

– Små barn, stort hus och företag. Då var vi inte så nöjda med något och jag frågade Ola, Vad vill du då? berättar Ingrid.

Hennes man svarade att han ville till Nya Zeeland och Ingrid tog honom på orden, använde i hemlighet deras sista sparpengar och överraskade sin man med biljetter dit för hela familjen. De köpte en bil stor nog att sova i under vintern i Nya Zeeland. Sedan åkte de runt och arbetade på olika farmer när det ändå var lågsäsong för deras verksamhet i Sverige. Den resan gav nya perspektiv på livet och året efter åkte de ner igen. Till en början var de anställda inom kaféverksamhet och när de pendlat mellan Sverige och Nya Zeeland i sex år fick de uppehållstillstånd och kunde starta eget.

Tog lastbil

Paret köpte en lastbil, tog lastbilskörkort och ansökte om hemskoleundervisning för barnen och bestämde sig för att resa från syd- till nordspetsen av Nya Zeeland. I lastbilen installerades espressomaskin och en ugn och sedan livnärde de sig på att sälja kaffe och bröd ut genom dörr och fönster. Resan över Nya Zeeland tog sammanlagt åtta år och strax därefter flyttade barnen hemifrån.

Då var det åter dags att fundera på nästa steg i livet och Skogstorps vilohm var åter till salu och det var rätt läge för paret att köpa huset.

– All den erfarenhet som vi samlat på oss sedan vi tittade på huset för tjugo år sedan kunde här få rum under samma tak. Detta är ett hus som kan rymma allt och framtidsvisionen är att ta emot fler grupper som tex släktkalas eller vandrare i Kilsbergsleden, retreater, pilgrimsvandringar och återträffar. berättar Ola.

Ola har även en bakgrund inom drama och teater och använder sig gärna av det i samband med tex inhyrda konferenser. Det han utövar är gruppövningar i samarbete och övningar i lyhördhet.

– För att kunna samarbeta så måste vi vara lyhörda för varandras behov, hur man kommunicerar, hur vi fungerar. hävdar Ola.

Ola vid sin kaffemaskin.

Kurser i surdegsbakning

Verandan har blivit en stor mötesplats mellan gästerna på sommarkvällarna och Ingrid berättar att huset har en fantastisk historia som pensionat, vilohem, konvalescenthem, fosterhem och HVBhem, en byggnad som har omfamnat människor i över hundra år. Och kanske är det husets historia som skapar en trygg och lugn plats för dem som besöker.

Tillfällen för människor att mötas i huset kommer att bli fler under hösten då Ingrid planerar kurser i surdegsbakning, både helgkurser för långväga resenärer och kvällskurser för dem som inte har så långt att åka. Ola har också hållit i kurser tidigare som handlar om kaffe och eventuellt kommer det att finnas med i deras framtida program.

Att driva företag från sitt hem och leva med en fot i Sverige och en i Nya Zeeland är en livsstil där fritid och arbete går hand i hand.

– Vi är som bönder, vi jobbar alltid och ibland är vi lediga, avslutar Ingrid med, för att sedan återgå till arbetet och förbereda för kvällens gäster från Belgien

Annons

lekeberg