Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 June 2021
Tipsa: 070-508 44 84

Förskolebarnen som
byggde sin egen odlingslarv

Förskolebarn i Mullhyttan visar sin nya odlingslarv. Foto: Måna N. BergerFörskolebarn i Mullhyttan visar sin nya odlingslarv. Foto: Måna N. Berger

Barnen på avdelningen Ekorren, 1-4 år invigde här om dagen sitt odlingsprojekt, odlingslarven Larvis. I en larv av odlingslådor blir det bland annat örter och luktärter.

Barnen har själva varit med och byggt odlingslarven, skruvat med skruvdragare och målat den vackert ljusgrön, med ett riktigt glatt larvansikte i ena änden. Och de har flera anledningar att att vara stolta. Jord och gödning har de vunnit i en tävling som företaget Hasselfors Garden utlyste tidigare i våras.

– Om man gjorde något som kunde glädja samhället hade man chans att vinna jord och gödsel. Och det gjorde vi, berättar Jenny Mattsson, pedagog.

Barnen på avdelningen Ekorren på Mullhyttans förskola visar stolt upp sitt projekt, odlingslarven Barnen på avdelningen Ekorren på Mullhyttans förskola visar stolt upp sitt projekt, odlingslarven "Larvis". Sexton barn går på Ekorren. Några av dessa glada odlare samlas med pedagogerna Jenny Mattsson och Linda Lundh. Foto: Måna N. Berger

Hon säger också att allt material som odlingslarven är byggd av är skänkt, återanvänt eller återbrukat. Kompostjorden kommer från förskolans egen kompost.

– Så bygget av “Larvis” har varit ett sätt för “ekorrarna” att lära sig om återvinning. Den har inte kostat någonting, fortsätter Jenny

Nu har barnen planterat blommor och örter i lådorna och längre fram ska luktärter klättra på spaljén i mitten. Det kommer att lysa vackert ut mot väg 204 genom Mullhyttan.

Ett glatt vårtecken!

På avdelningen Ekorren går det 18 barn. De är mellan 1 och 4 år.

Barnen har varit med och byggt lådorna som utgör larven. Barnen har varit med och byggt lådorna som utgör larven.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-05-07 19:05
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.