15 August 2020
Tipsa: 070-508 44 84

Föreställningar om förintelsen i Fjugesta

Eva Dällerud uppträder i sin föreställning Förintelsen med en docka som gestaltar hennes mamma. Foto: PrivatEva Dällerud uppträder i sin föreställning Förintelsen med en docka som gestaltar hennes mamma. Foto: Privat

Den 8 mars ges två föreställningar på samma tema - Förintelsen - i direkt anslutning till varandra hos Sparbanksbörsen, Fjugesta.. Först är det Eva Dälleruds berättelse om sin mamma Elisabeth och sedan Ung Teater Karlskoga som vill dra sitt sitt strå till stacken i det viktiga arbetet att alltid påminna om det fruktansvärda som hände i tyskarnas koncentrationsläger under andra världskriget.

"Jag, mamma och förintelsen" är en stark, personlig och berörande föreställning om Eva och hennes mamma Elisabeth. 1945 kom mamman och hennes syster Anna till Sverige med hjälp av Röda Korset.

En docka är mamman 

Här gifte de sig med svenska män, fick barn och försökte leva sina liv så gott de kunde. Evas liv började 1954 och det kom att ta många år innan hon förstod att hon alltid kommer förföljas och jagas av en historia som  hon själv inte upplevt.

I Evas egenskrivna berättelse finns mamma Elisabeth med på scenen i form av en docka skapad av Annika Arnell. Klänningen och halsbandet är autentiska saker som varit Elisabeths. Gunilla Orvelius står för regin och det allvarliga ämnet till trots, så finns det en hel del humoristiska och ljusa inslag. Som helhet är det intressant och starkt berörande.

Föreställningen "Auschwitz är alltid nu" är ett resultat av en resa till koncentrationslägret i Auschwitz som Ung Teater Karlskoga gjorde i juni 2018. Med en konstnärlig upplevelse vill de beröra, där fakta inte alltid når fram.

Spelat mycket på skolor

Syftet med föreställningen är att motverka rasism och antisemitism samt sprida kunskap om Förintelsen. Det är 12 ungdomar som medverkar på scenen.

- Vi ser fram emot att få komma till Lekeberg och spela. Det är som att min mamma berättade för mig, jag berättade för ungdomarna och så för vi historien vidare, säger Eva Dällerud som under det gångna året spelet sin pjäs i såväl skolor som på många publika scener.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-03 11:08
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.