Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Böckerna blir fler om Fjugesta förr

På torsdag släpper Jan Myrtorp bok nr två om Fjugesta som nu handlar om affärslivet, butikernas ägare ochm indre hantverkare. Foto: Roger LundbergPå torsdag släpper Jan Myrtorp bok nr två om Fjugesta som nu handlar om affärslivet, butikernas ägare ochm indre hantverkare. Foto: Roger Lundberg

För tre år sedan började Jan Myrtorp samla material till en historisk bok om livet i Fjugesta förr: - Jag hade tänkt mig en bok med bilder. Men berättelserna och händelserna ville aldrig ta slut. Så nu kommer den andra delen om ”Fjugesta på den tiden”.

- Det är också viktigt att förmedla en historia till kommande generationer. Då måste den skrivas när det ännu finns några som kan berätta hur det en gång varit, säger Jan Myrtorp.

Boksläpp sker torsdag den 16 maj  mellan 17-19 i Västernärkes hembygdsföreningens arkiv på Östra Långgatan i Fjugesta.

Klipp om affärslivet

Just hembygdsföreningens arkiv har varit basen för Jan Myrtorps kartläggning av livet i Fjugesta under 1940- och 1950-talet. 

Här finns samlingen med tidningsklipp om Västernärke. och till arkivet har Fjugestabor kommit med både berättelser och bilder från gamla tider i samhället.

 - Det är viktigt att teckna ned historiska berättelser när det ännu finns några som kan berätta, säger Jan Myrtorp. Den nya blir hans tionde bok - de flesta har handlat om hans samlarintresse för leksaker. Jan Myrtorp har byggt upp ett leksaksmuseum hemma på gården i Fjugesta. Foto: Roger Lundberg

Den bok som nu släpps handlar främst om affärslivet och de mindre industrier som en gång blomstrade men som inte längre finns kvar. Gasta upp och gata ned har Jan Myrtorp samlat material, och hjälp har han haft av arkivets Anki Frank och Lars Andersson.

- Att bit för bit kartlägga Fjugestas historia har varit inspirerande. Intresset har varit stort bland allmänheten och jag har slagits över vilket brett affärsliv som har funnits.

Filmade kunderna

Den nya boken berättar också om de människor som drev affärerna och hantverket. Som den klassiska urmakaren ”Kuckel” på Fabriksgatan. Han fick sitt smeknamn då han till kunderna sade: ”Jag kucklar lite med klockan”.

Arbetet har också gett Jan Myrorp nya upptäckter:

- Som att det nära Klaessons fabrik vid Berga fanns en fabrik som gjorde brändtorv att elda med.

Ett spännande lokalt filmmaterial som Jan Myrtorp hoppas kunna arbeta vidare med är från invigningen av Lekebergshallen 1965:

- Ägaren Ingemar Johnsson hade en filmkamera modell Super-åtta, och på invigningen filmade han alla kunder som kom till butiken. Filmerna finns nu hos Ingemars bror, Inge Johnsson.

Redan nu är det klart att det blir en tredje bok om ”Fjugesta på den tiden”. Den ska handla om alla de större industrier som förr präglade vardagen i Fjugesta. Enbart kring Storgatan fanns det över 200 snickare vid de klassiska möbel- och träindustrier som växte upp längs Svartåbanan. Störst och mest omtalad är Klaessons möbler. Företaget som kom att möblerade riksdagen, Riksbanken och 40 av Sveriges ambassader.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2019-05-14 22:34
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.