Spelar in film om
de ropande barnen
Under några veckor i juli kommer Fjugesta med omnejd få besök av en filminspelning. Det är filmbolaget Barfota Productions som vill göra film om de så kallade ”roparna”, en folkrörelse på 1840-talet som föregick den svenska väckelserörelsen.
Filmproduktionen går under namnet ”Barfota Rop” och handlar om roparna, en folkrörelse som banade väg för folkväckelsen och friförsamlingsrörelserna i Sverige, här skildrat ur ett barn- och ungdomsperspektiv.
- Vi vill skapa en film som dels berör den hårda historien men också peka på att modet hos barn och unga målar om Sveriges historia, säger Maria Viklund, regissör och producent för ”Barfota rop.”
Fenomen i länet
Roparna var ett stort fenomen som förekom under 1940-talet med fokus på Småland, Västergötland, Närke och Värmland.
Roparrörelsen kan sägas vara en reaktion mot den den tidens ”lastbara leverne.” Roparna riktade sina predikningar mot missförhållandena i samhället, det utbredda drickandet av alkohol och vad man kallade för andligt förfall.
Präster missnöjda med rörelsen
Roparrörelsen var dock inte populär hos alla. Präster tog polis och landshövdingsmyndigheter till sin hjälp då folksamlingarna ansågs vara ett brott mot lagen.
Konventinalplakatet förbjöd offentliga, religiösa samlingar ledda av lekmän, med andra ord: personer som ej var präster i den dåvarande svenska statskyrkan.
I Västernärke blev roparrörelsen särskilt framträdande. Där utbröt det så kallade ”religionskriget i Kvistbro”, en tre dagar lång och våldsam kraftmätning mellan övermyndigheterna och folket på plats som tog roparna till försvar. Bland annat tog man till slagsmål med påkar och bössor. Mer om det finns att läsa HÄR.
Slutet av juli
Filminspelningen kommer att gå av stapeln sista helgen i juli: den 26, 27 och 28. Håller till gör man på Högans hembygdsgård i Fjugesta, Kaplansgården i Edsberg och i Riseberga klosterruin. Nu efterfrågar man frivilliga till biroller och som statister.
Eftersom filmens produktion är av mindre budget har inte bolaget råd att framställa teaterkläder i stora mängder utan vänder hoppet till de medverkande statisterna. De som önskar vara med uppmanas ta med sig egna kläder som passar in i 1800-talet.
Det vill säga, för män innebär det rundkragad skjorta och mörka byxor, stövlar och skor, mörk väst eller rock.
För kvinnor gäller klänning alternativt lång kjol med förkläde, eventuell sjal kring huvudet och valfria skor. Barn är också välkomna att medverka.
Religiösa teman
Produktionsbolaget och filmteamet bakom ”Barfota Rop” har tidigare gjort teater och en mini-serie med religiöst tema. ”Hjältar och Hjälpare” från år 2015-2016 handlar om ett gäng barn på vildmarksläger som får möta historiska berättelser i bibeln.
Till den tre avsnitt långa serien släppte man även en CD med elva låtar och lika många dramatiserade intron.
”Första upplagan av DVD:n sålde slut mycket fort och många förlag uppskattade den och tog in den i sitt sortiment,” förkunnar produktionsbolaget på sin hemsida.
För mer information om filmen och inspelningen i Lekeberg, besök filmens hemsida.