Gå till innehåll
Lekeberg / Politik
En kvinna i grön skjorta med armarna i kors framför en byggnad.

Pia Frohman (Mp) visade att man behöver inte sitta i politiskt styre för att få igenom en motion.

Fick igenom sin motion, med stöd av hela oppositionen

Publicerad: 27 February 2024 16:40

Pia Frohman (Mp) fick, med hela oppositionen i ryggen, igenom sin motion om att anställa en skolbibliotekarie och att tillsätta en utredning om hur skolbibliotekets yta kan ökas. - Det var en bitvis hätsk debatt, säger Pia Frohman till Sydnärkenytt.

Oppositionen i Lekeberg kommun består av Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Sverigedemokraterna. De röstade alla för Pia Frohmans (Mp) motion. Då räckte det inte att sittande styre bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Framtidspartiet Lekeberg röstade emot. 

Var ska skolbiblioteket finnas?

-Det blev 17-15 i röster, säger Pia Frohman.

Detta innebär alltså att det nu ska anställas en skolbibliotekarie i Lekebergs kommun och att möjligheten för att utöka skolbibliotekets yta ska utredas. Att påstå att det finns ett skolbibliotek idag är dock att överdriva, några hyllor i ett ofta låst rum på Lekebergskolan är det som finns. 

Var ska skolbibliotekarien arbeta om det inte finns ett skolbibliotek?

-Utgångspunkten är en samordning med folkbiblioteket, som finns vid kommunhuset. Bibliotekarien kan även åka runt för besök till de olika skolorna och framöver ska ju ett bättre skolbibliotek än idag skapas. Endera finns utrymmet redan idag, bara att det behöver byggas om, eller så får vi bygga ut. 

Hade stöd av hela oppositionen

Lär det inte dra ut på tiden om det ska byggas nytt?

-Det kan det såklart göra. Men vi ser det här som en långsiktig process.

Pia Frohman har noterat (som Sydnärkenytt skrev om förra veckan) att befolkningstillväxten i Lekeberg svängt. Efter att i många år gått kraftigt plus så minskade kommunens invånarantal ifjol med 150. Det kan innebära att mer utrymme blir tillgängligt i skolan, menar Pia Frohman, vars motion det blev debatt om.

-Oppositionen tyckte att det var ett oseriöst förslag och debatten var bitvis hätsk. Men det känns bra att motionen gick igenom och att hela oppositionen stöttade den, avslutar Pia Frohman. 

Hennes ambition är att tjänsten som skolbibliotekarie ska vara tillsatt till hösten. När skolbiblioteket står klart, och om det ska byggas ett nytt, får återkommas om.

Annons

lekeberg