Gå till innehåll
Lekeberg / Kultur

Wivianne Högmans engagemang runt hembygden har uppmärksammats av Lokalhistoriska sällskapet. Foto: Josefine Milton

Eldsjäl från Mullhyttan får lokalhistoriskt pris

Publicerad: 22 October 2023 19:48

Lokalhistoriska sällskapet är en förening i Örebro som sammanför människor som är intresserade av historia i allmänhet och av lokalhistoria i synnerhet. Under deras 40års jubileum i torsdags delades pris ut till Wivianne Högman för sitt hängivna engagemang i bygden och dess invånare.

– Det värmer i hjärtat på mig. Jag blev så överraskad så att det inte var sant! utropar en mycket glad Wivianne.

Motiveringen lyder:

”Wivianne Högman som under sin mångåriga gärning med engagemang, gott humör och mycket ideellt arbete starkt bidragit till att Mullhyttan med omgivningar idag är ett välbesökt turistmål. 

Lokalhistoriska sällskapet har därför beslutat tilldela henne 2023 års lokalhistoriska pris för en enastående gärning till kulturarvets och kulturmiljöns fromma…”

I den långa motiveringen kan man läsa, bland annat, om hennes engagemang i bygdeföreningen, i Riseberga Rediviva och om hur hon skådespelat i Lekebergs revysällskap. Det står även om hennes arbete i turistinformationen och om de gymnastikgrupper hon lett i närmare sextio år.

Gymnastik i olika former

Wivianne flyttade till Mullhyttan 1974 och året efter det engagerade hon sig i arbetet runt Mullhyttemarken och har fortsatt med det sedan dess. Samma år började hon även leda barngympa och sedan även vuxengympa.

– Med åren, och med min tilltagande ålder, så har det blivit från motionsgympa som var ganska medelhårt och sedan blev det lättgympa, och även stå- och sittgympa i Fjugesta. Och sedan lär det väl bara bli sittgympa och så småningom när jag är på hemmet så blir det liggympa, säger Wivianne som inte än på länge planerar att sluta gympa.

Maria Strömberg, Wiviannes dotter, går i mammas fotspår och leder numera dansgympa i Mullhyttans gymnastiksal.

– Från början hade vi gympa ihop, då hade Maria lite hårdare rörelser, och jag stod för lite lättare rörelser.

Riseberga Rediviva, som nämns i motiveringen, handlar om Wiviannes engagemang och ordförandeskap i föreningen som jobbar för att få Riseberga kloster mer känt. Där guidar hon turer, utklädd till nunna, och berättar om klostret och livet där.

– Jag tycker det är spännande med historia överhuvudtaget, jag brinner för historien runt Riseberga kloster, berättar Wivianne.

 

 

”…Allt visar på den kunskap, bredd och fantasi som är så kännetecknande för Wivianne Högman.” avslutas motiveringen med.

Annons

lekeberg