Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

De berättar om Västernärkes kulturprofiler

Ett av Bror Anders Wikströms verk.Ett av Bror Anders Wikströms verk.

KRÄCKLINGE. Adventsfika med hembakade lussebullar och därtill en  resa i den lokala kulturen. Det blir det i Kräcklingegården söndagen den femte december klockan 14.00.

Det är journalistparet Lisbeth Axelsson och Rolf Jansson Kräcklinge som visar bilder och berättar om två av Lekebergs lokala kulturprofiler; konstnären Bror Anders Wikström och fotografen Sophie Janson.

Lisbeth Axelsson har nyligen släppt en bok som innehåller Bror Anders Wikströms levnadssaga och dessutom 170 av han konstverk.

– I USA blev han geniet som skapade karnevalernas kvartssekel långa gyllene ålder i New Orleans. Där är han en uppburen konstnär vars tavlor har sålts för 500 000 kr. Men i Syd- och Västernärke har han varit okänd, skriver  hon i ett pressmeddelande.

Bror Anders Wikström, signaturen BAW, föddes på Stora Lassåna herrgård i Laxå, men har även band till Lekeberg i Västernärke.

Han hade släkt både på Bärsta gård i Hackvad och i Fjugesta,

Rolf Jansson ska berätta om, och visa bilder av fotografen Sophie Janson. Nyligen ordnade han och en kollega en välbesökt utställning med hennes bilder i Lekebergs utställningshall. 

Den här gången ska Rolf visa några av Sofies bilder från Kräcklinge och Hackvad. De är från åren 1908 till 1951. I Kräcklinge hade Sophie Janson en romans med Carl Nilsson som ägde Höjens gård. Det var en kärlek med förhinder. De båda fick aldrig varandra utan levde båda ensamma livet ut, säger Rolf

Sophie Janson och Bror Anders Wikströms kom att korsa varandras spår på i Bärsta gård där Sophie fotograferade hans tavlor

Arrangör är Kräcklingebygdens vänner. Adventskaffe med saffransbröd utlovas. (HÖs)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-12-01 11:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.