Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Jonas brygger öl och målar tavlor i Älgkärr

Daniel Svahlin från Yxhults IK hämtar en tavla som Jonas Jacobsson gjort. Foto: Anders BjörkDaniel Svahlin från Yxhults IK hämtar en tavla som Jonas Jacobsson gjort. Foto: Anders Björk

Jonas Jacobsson driver företaget Bryggkonst. Det något udda namnet innefattar hans intressen för att brygga öl och göra målningar. Till helgen ställer Jonas ut sina målningar, ihop med brodern Daniel, på gården i norra Lekeberg

Jonas Jacobsson bor i Älgkärr som ligger mellan Lanna och Vintrosa i Lekebergs kommun. Han jobbar hos Epiroc i Örebro, men driver också egna firman Bryggkonst. Som namnet antyder handlar det både om att brygga öl och att skapa konst genom målningar. 

Målar mest djur, brorsan föredrar människor

- Jag målar med akvarell eller akryllfärger, först gör jag en grovskiss med blyerts. Ibland målar jag en tavla på en gång, ibland kan det ta många tillfällen innan den är klar, säger Jonas på Loftet. 

Denna målning från Jonas gick vidare till Musikhjälpen. Denna målning från Jonas gick vidare till Musikhjälpen.

Loftet är namnet på ladan på gården där hans målningar hänger på övervåningen. På undervåningen är det en mindre gårdsbutik. Även brodern Daniel Jacobsson målar och hänger ut på Loftet. Daniel målar dock med promakers och föredrar att teckna porträtt av människor medan Jonas helst målar olika djur. 

- Jag har målat mycket ända sedan jag var liten. Det ligger väl i släkten, morfar höll på mycket med oljemålningar och även min bror Daniel håller ju på. 

Ställer ut på Loftet i helgen

Idrottsföreningen Yxhults IK var på plats under fredagen för att hämta en tavla som Jonas gjort åt dem. Den visar en grönskande fotbollsplan blandat med steniga kalkstensbrott, en omgivning som är starkt förknippad med Hällabrottet där Yxhults IK håller till. 

Bröderna Daniel och Jonas Jacobsson gillar båda att måla. I helgen ställer de ut. Bröderna Daniel och Jonas Jacobsson gillar båda att måla. I helgen ställer de ut.

- Jag är jättenöjd med tavlan, den ska upp i klubbstugan, säger Daniel Svahlin. 

Nu under helgen anordnas Matresan. Bröderna Jacobssons målningar i Älgkärr finns då att beskåda på Loftet under lördagen och söndagen mellan klockan 10-16, samtidigt som gårdsbutiken på nederplan håller öppet. 

Inom kort ska Bryggkonst även öppna ett litet gårdsbryggeri vid “Loftet”. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-03 16:34
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.