Gå till innehåll
Lekeberg
En leende person med vitt hår och glasögon, iklädd en rosa klänning, håller en tallrik med diverse bakverk i ett mysigt, möblerat rum.

Christina Dahlström visar upp några av kakorna från boken Bakning med nostalgi. Medskaparen av boken Gisella Snow kunde tyvärr inte delta under fototillfället. Foto: Josefine Milton

Christina och Gisella bakar med nostalgi

Publicerad: 9 July 2024 19:33

Kakor, pajer, tårtor och bullar finns nu samlade i en nyskapad bakbok av två Lekebergsbor. I boken har Christina Dahlström och Gisella Snow samlat ihop sina favoritrecept som de nu vill dela med sig av.

Väninnorna Christina Dahlström och Gisella Snow har tillsammans skapat boken Bakning med nostalgi. Bakboken innehåller 39 recept på kakor och bakverk.  Gisellas har en släkt som härstammar från Tyskland, Ungern och Finland och har dessutom spenderat mycket tid i Spanien sedan hon var liten.

De har båda använt sig av sina favoritrecept från sin uppväxt. Eftersom Christina har mer svenskt traditionella bakverk så kompletterar de varandra bra i boken.

Två kvinnor sitter vid ett blommönstrat utebord med en tårta, olika bakverk och en tekanna. Omslaget till en spiralbunden bok med titeln

Boksläppet sker den 20 juli på Lanna bokcafé. Foto: Josefine Milton

– Jag älskar att baka, men vill ha få ingredienser och lättbakat ska det vara, säger Christina.

Gisella har haft en dröm sedan hon var liten om att skapa en bakbok med minnen och nostalgi. Med de klassiska recepten som gått i arv.

– Som till exempel mormors jordgubbstårta, det blir liksom inte sommar utan den, berättar Gisella.

– Mitt bakintresse kommer från min mamma. Vi hade en stor släkt på den tiden och det var ju kakor vart man än kom, berättar Christina och skrattar. Och så klart tycker man ju om kakor.

Färgglad illustration av olika kaffekoppar, inklusive blå, röda, gula, gröna och svarta koppar, omgivna av bakverk och godis på en levande bakgrund.

En av bokens illustrationer. En akrylmålning av Christina Dahlström.

Boken är illustrerad av Christina och Gisella har fotograferat tårtor och kakorna. I boken finns även små berättelser runt en del av bakverken. Boken har en spiralrygg för att man enkelt ska kunna bläddra i den. Pappret har bra kvalitet för att lätt kunna torka av den på bakbordet.

En visning av marmorerade kattformade och blomformade filthantverk prydligt arrangerade på en spetsbakgrund. Filtblommorna är i nyanser av rosa, grönt och kräm, medan kattfigurerna är i olika jordnära toner.

Några av Gisellas bakverk "Kattkakor", kardemummakakor med färg.

– Man kanske kan undra varför vi gör en bakbok när allt finns på nätet. Men det är där det nostalgiska kommer in. Att samlas runt en bok och baka tillsammans skapar minnen, säger Gisella.

Hon fortsätter:

– Vi hoppas att fler kommer att uppskatta recepten lika mycket som vi.

Ett bord täckt med en blommig duk som visar olika bakverk, inklusive chokladkakor, scones, sockerkakor, frallor, skivor med sylt och ringformade kakor på glasskivor.

Christinas bakbuffé med både mjuka och hårda kakor. Foto: Josefine Milton

Smygstartar 13-14 juli på marknaden i Mullhyttan

Boksläppet sker egentligen först den 20 juli klockan 14 på Lanna Bokcafé men Christina smygstartar försäljningen redan under kommande helg under Mullhyttemarken.

Christina har deltagit på Mullhyttemarken i flera år och att sälja böcker där är inget nytt för henne. Hon har tidigare skrivit två barnböcker Snodden och Mikaela och Disa och draken. Förutom författandet skapar hon även egna smycken och målar tavlor.

Boken kommer att kunna köpas direkt från författarna och på Lanna bokcafé.

En displaytavla med olika par färgglada örhängen, inklusive pärlor och dinglande design, vart och ett prissatt till 79.

Christina är en allkonstnär och förutom författandet så målar hon och skapar egna smycken. Foto: Josefine Milton

Annons

lekeberg