Gå till innehåll
Lekeberg / Näringsliv
Ett kassaområde med en anställd vid registret, kundvagnar i bakgrunden och hyllor fyllda med olika föremål.

Ica Träffen i Mullhyttan försöker följa konsumenternas inköpsbeteende för att minska matsvinn. Foto: Josefine Milton

Butiken arbetar förebyggande för att minska matsvinnet

Publicerad: 5 March 2025 18:11

En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp enligt livsmedelsverket. Ica Träffen i Mullhyttan har, precis som andra butiker, en del svinn men försöker förebygga det mesta genom att beställa rätt mängd.

På Ica Träffen i Mullhyttan har personalen ansvar för olika avdelningar i butiken. Det finns statistik att titta på för att rätt mängd varor ska beställas hem. Det finns dock många faktorer att ta hänsyn till. Enligt Ronnie Jonsson som äger butiken så finns det många olika exempel på att mängden kan variera stort över året.

– Det finns massor man måste tänka på för att få ner svinnet, säg att det är apelsiner på första sidan i flygbladet till jättebra pris, den veckan går det inte jättemycket clementiner. Och beställer man då som man brukar göra eller kollar på någon statistik för den veckan då är man illa ute. Folk köper ju kanske inte både apelsiner och clementiner utan tar det som är billigt. 

Sänker priser

Den avdelning där det blir mest svinn är frukt och grönt, och kött och chark och bröd sätts ner till halva priset när de märker att varan inte kommer att gå åt.

– Vi säljer mer till halva priset än vad vi slänger. Ibland, beroende på vad det är, så sänker vi priset med 25-30 procent redan en vecka innan på grund av kort datum, berättar Ronnie.

När frukt och grönt tagits åt sidan, och produkter passerat bäst före datum, så har personalen i butiken möjlighet att ta med sig osäljbara varor hem. 

En livsmedelsbutiks produktavdelning visar en mängd olika frukter och grönsaker, inklusive äpplen, apelsiner, vindruvor, citroner, gurkor och sallad, snyggt arrangerade på hyllorna.

- Vi försöker få in så mycket som möjligt på så liten yta som möjligt, för att tillgodogöra att man ska kunna klara sig på att handla här om man vill det, säger Ronnie Jonsson. Foto: Josefine Milton

Den manuella charken var inte ekonomiskt hållbar

För ett par år sedan fanns en manuell charkdisk på Ica Träffen i Mullhyttan. Där kunde kunderna bland annat köpa butiksmald köttfärs och skivade produkter. En av anledningarna till att den lades ner var på grund av matsvinn. Charken nyttjades som mest under sommaren då butikens omsättning ökar med cirka 50 procent men det var svårare att få någon ekonomi i det under vinterhalvåret.

– Vi fick höra det ganska ofta att folk uppskattade den manuella charkdisken. Räknade man på det så var det ändå ett lätt beslut egentligen. Det var ju även personalkrävande, berättar Ronnie.

Datummärkning betyder enligt livsmedelsverket:

Mat blir inte farlig efter bäst före-datumet om man har förvarat den rätt. Ett enkelt sätt att minska svinnet är därför att först titta, lukta och smaka på maten. Våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej går den bra att äta.

Annons

lekeberg