Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
04 March 2021
Tipsa: 070-508 44 84

Mikaela oroas över minskade bussturer

Mikaela Björk i Mullhyttan har startat en namnlista mot neddragningar av bussturer. Foto: Josefine MiltonMikaela Björk i Mullhyttan har startat en namnlista mot neddragningar av bussturer. Foto: Josefine Milton

Mikaela Björk bor i Mullhyttan och är orolig över att de redan få bussförbindelserna vid orten snart ska bli ännu färre. Därför har hon startat en namninsamling inför torsdagens möte mellan Lekebergs kommun och Länstrafiken.

Länstrafikens utredning om neddragningar av busslinjer i Lekebergs kommun, och andra orter, har precis startat. Mullhytteborna är oroliga för att ytterligare turer ska försvinna av de redan få som går i nuläget.

“Bussigt” i Fjugesta

2017 gick Länstrafiken ut med information om att Lekeberg skulle bli ”bussigare” och visst blev det så.

För Fjugestaborna i alla fall.

Där avgår nu bussarna en gång i kvarten under rusningstrafiken medan Mullhytteborna många gånger tvingas ta bilen till Fjugesta för att kunna pendla till Örebro.

Mikaela Björk arbetar natt som undersköterska på USÖ och tycker att det är ett problem att tvingas ta bilen till Fjugesta på kvällen för att hon, efter sitt arbetspass, ska kunna ta sig hem från jobbet.

– Som nattarbetare känns det inte tryggt att tvingas köra hem efter en vaken natt, säger hon.

Redan 2017 kämpade Mikaela för kollektivtrafikens fortlevnad i bygden och samlade på sig namnunderskrifter. Nu är det dags igen.

Svårt undvika bilen även om man vill

– Örebro stad vill att vi ska åka mer kollektivt men drar ner på turer vilket gör att fler tar bilen. Lekebergs kommun vill att vi ska cykla mer för att värna om miljön. Båda har bra tänk, men mindre turer och inga cykelbanor gör att vi tvingas ta bil i större utsträckning än vad många av oss vill.

– I Mullhyttan finns det invånare utan körkort och i behov av transport, både äldre och ungdomar. När gymnasieeleverna i Fjugesta och Örebro kan åka senare de dagar de inte har lektion på morgonen tvingas Mullhytteborna åka in till Örebro och har ingenstans att ta vägen i väntan på första lektionen, säger Mikaela.

Hon berättar också om att det saknas möjlighet att kunna besöka vårdcentralen i Fjugesta på ett smidigt sätt, då bussarna på förmiddagen slutat gå när dagens telefontider finns tillgängliga där.

Namnlistor finns att fylla i

Mikaela nämner också sådant som tas för givet för de som bor mer centralt eller har bättre bussanslutning.

– Skulle man vilja gå ut och äta en vardagskväll med sina kollegor måste man lämna bordet senast klockan 18.30 för att hinna med sista bussen hem på kvällen.

Bussturerna är en fråga som Mikaela brinner för och flera med henne.

En namninsamlingslista finns nu på ICA Träffen i Mullhyttan och vid butikerna i Hasselfors och Svartå. Den 18 februari har Länstrafiken ett möte med kommunen angående eventuella neddragningar i framtiden och förhoppningen är att så många som möjligt tar chansen att göra sin röst hörd innan dess.

“Vi har chans ge våra synpunkter”

Johan Niklasson, kommunstyrelsens ordförande, kommenterar mötet som väntar.

– Vad vi ska prata om är kollektivtrafiken i stort i Lekeberg, sen finns det ju en anledning till att vi ses och det är för att regionen behöver spara pengar. Men vi har chansen att politiskt få ge våra synpunkter på detta möte, säger Johan Niklasson.

De turer med buss som tas bort kommer börja gälla december 2022.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-16 15:41
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.