Gå till innehåll
Lekeberg
Två personer sitter på en bänk i ett gym, iklädda matchande

Morgan och Ronnie Johansson driver företaget Westcoast Wellness i Fjugesta. Foto: Josefine Milton

Bröderna som vill lära Lekeberg att träna rätt

Publicerad: 17 June 2024 17:23

I mars flyttade Westcoast Wellness in på Vallgatan 43 i Fjugesta. Verksamheten drivs av bröderna Ronnie och Morgan Johansson och deras fokus ligger på hållbar träning och träningsglädje.

Ronnie och Morgan Johansson är båda personliga tränare som brinner för hälsa och träning. Under 2023 startade de upp sin verksamhet och nu är de gymägare sedan några månader tillbaka.

– Det gick fort från idé till handling. Vi har drömt om det här till och från i närmare trettio år och nu får man påminna sig själv då och då om att vi faktiskt genomförde det och nu är gymägare,  berättar Ronnie.

De har noga provat, valt och handplockat de maskiner och den utrustning som nu står i lokalerna.

Ett gym med olika tyngdlyftsutrustning, inklusive ett ställ med hantlar, två justerbara bänkar och flera viktmaskiner arrangerade över ett gummimattat golv.

Ny utrustning och maskiner står redo för gymmets medlemmar på Vallgatan 43. Foto: Privat

Bemannat gym för att minska risk för skador

Bröderna Johansson är överens om hur viktigt det är att gå igenom maskinerna med kunderna innan de börjar träna. De har inte bara lång erfarenhet av att träna på gym utan tyvärr också av gymskador. 

– Det är det vi vill förhindra för våra kunder. De ska inte behöva gå den vägen som vi har gått, det är inte så roligt med lång rehabtid, fastställer Morgan.

De berättar om gym där kunderna endast använder de maskiner som de känner sig säkra på och att det då kan bli sämre variation på träningen.

– Här ska man när som helst under bemannade tider kunna fråga om träning eller maskiner, säger Ronnie.

Både Morgan och Ronnie har andra jobb vid sidan av verksamheten men håller gymmet bemannat minst tio timmar i veckan. Ofta kvällar men även förmiddagar.

Flera kettlebells av varierande vikt finns på ett gymgolv i förgrunden, med en pull-up bar struktur och gymringar i bakgrunden.

Finns gott om utrymme för att träna i riggen eller använda kettlebells. Foto: Josefine Milton

Äldre och yngre medlemmar

 Westcoast Wellness välkomnar både äldre som behöver rehabilitering och träning av balans, bål- och benstyrka och även ungdomar som behöver röra mer på sig.

– Pensionärer behöver all rörelse och styrka de kan få, hävdar Morgan, och Ronnie berättar att de har stor möjlighet att göra framsteg snabbt efter till exempel en skada.

– Biceps kanske inte är det viktigaste för äldre människor men i och med träning så får de det på köpet. Men viktigt att de först rådfrågar läkare innan de startar upp träning, säger Ronnie.

Det har visat sig finnas ett stort intresse för träning bland ungdomar, vilket bröderna Johansson tycker är väldigt roligt.

– Det är bra att börja tidigt och många är stillasittande framför dator så de behöver verkligen röra på sig. Och det är bättre att vara här och få ett intresse för träning än att hänga på samhället och härja, fastställer Ronnie.

Han fortsätter:

– Det har både varit tjejer och killar som kommit hit. Alla är välkomna men åldersgräns beroende på mognad och de allra yngsta är välkomna ihop med en förälder.

Två män i atletiska kläder står i ett gym med träningsutrustning och bär matchande

Ronnie och Morgan vill lära ut hur man tränar rätt och hjälper gärna till med maskinerna. Foto: Josefine Milton

Hur fungerar det att driva företag ihop med sin bror?

– Väldigt bra, vi har samma idéer, sällan vi har olika åsikter. Vi kan vara olika på många sätt men när det gäller gym så är det nästan identiskt hur vi tänker, berättar Ronnie.

Vad har ni för framtidsplaner nu när drömmen om att bli gymägare blivit uppfylld?

– Vi vill öppna fler gym och nästa gym blir i Spanien med samma koncept. Då kan våra medlemmar här följa med på träningsresor till Spanien. Och det ska inte kosta skjortan, säger Ronnie.

– De kommer att känna igen gymmet och konceptet på en gång när de kommer till Spanien, berättar Morgan, och det blir mer varierad träning både i gymmet och på beachen till exempel.

Planer för den närmaste tiden i Fjugesta är dock att dra i gång styrkelyftstävlingar.

 – Jag ska därför gå utbildning för att få hela konceptet på det, berättar Morgan.

Han fortsätter:

– Bänkpressen här är utrustad som en tävlingsbänk, den är ställbar exakt som man vill ha den och den är utrustad med säkerhetsarmar.

Det är viktigt för bröderna att deras medlemmar ska trivas på gymmet.

– Folk ska tycka att det är roligt att träna här och att det ska vara lite familjärt, avslutar Ronnie. 

Annons

lekeberg