Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
02 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Beslut om konstsatsning av oenig styrelse

Berth Falk (S) är glad för konstens skull i Lekeberg . Foto: Christina Kareliussén<br />
Berth Falk (S) är glad för konstens skull i Lekeberg . Foto: Christina Kareliussén

I tisdags antog en oenig kommunstyrelse i Lekeberg riktlinjer för den så kallade enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Framtidspartiet yrkade avslag. Medan en styrande majoriteten med Socialdemokraterna och Centerpartiet ansåg att riktlinjerna var bra. Även övrig opposition; Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna biföll beslutet.

Frågan om ett sådant här mål för konstnärlig gestaltning har varit på tapeten förr i Lekebergs kommun. Något beslut har det dock inte blivit förrän nu.

– Efter så många år är det nu väldigt roligt att vi fastställt riktlinjerna. Jag tror att kultur är viktigt för invånarna i kommunen och detta kommer kunna skapa sociala mötesplatser, upplevelser och tankar, hävdar Berth Falk (S).

– Konstnärlig gestaltning ska exempelvis kunna ske när man gör i ordning en lekplats på en förskola eller nybyggnation av en offentlig lekplats. Redan i tidig ålder kan då barn få ta del av konst och kultur, fortsätter han.

Men även andra offentliga nybyggnationer och platser kommer nu  gestaltas enligt riktlinjerna. Det finns så klart konst i Lekeberg sedan tidigare. Men med detta säkerställer man att kommunen ska jobba mer tydligt i frågan. Det finns även andra aspekter som exempelvis för näringslivet. 

– Konst och kultur kan ju också ses som sevärdheter för turismen och besökare till Lekeberg. Detta kan då gynna våra företagare, säger Berth Falk.

Röstade emot fastslaget mål

Moderaterna, Framtidspartiet och Sverigedemokraterna röstade nej till förslaget. Så här säger Caroline Elfors, moderat oppositionsråd i Lekebergs kommun:

–  Vi röstade nej helt enkelt för att vi tycker det blir väl mycket pengar att lägga  konstnärlig gestaltning, konst. Speciellt vid stora byggprojekt i kommunen. På vår nya skola som exempel, hade det handlat om 1,5 miljoner kronor, vilket är mycket pengar. Vi är inte på något sätt generellt mot konstnärlig utsmyckning. Men andra saker, yttre miljö, lekplatser och liknande kanske kan vara mer värda att prioritera. Vi är ju en iiten kommun med begränsade resurser.  Vi tror ett generellt, fastslaget  mål för konstnärlig gestaltning är dålig hushållning med skattebetalarnas pengar.

Elfors vänder sig också mot det faktum att man med en fastlagen policy, en enprocentsregel, blir lite låsta.

– Ibland kanske det inte passar med någon konstnärlig gestaltning alls. I något sammanhang skulle väl till och med en större satsning kunna vara på plats. Vi vill hellre se ett flexiblare synsätt.

“Ansvarsfult med kultur”

Klart det kan låta som mycket pengar, och det är det också. Men man kan ju utforma lekutrustningen eller eller utformningen av en byggnad utifrån ett konstnärligt perspektiv. Här gäller det att i ett tidigt skede kunna jobba med arkitekten och konstnären tillsammans om man vill integrera utsmyckningen med befintlig utrustning, lokal eller plats, säger Berth Falk.

Falk menar att det absolut är ansvarsfullt lägga en så stor andel av skattepengarna på kultur

–  Jag tror det är viktigt att vi ger såväl barn och vuxna som företagare möjligheterna till de vinster det kan bidra med. Kan vi dessutom få lokala konstnärer så blir ju det en winwin. Sedan uppförs det ju inte nya byggnader och platser konstant, varför man måste se detta över tid också, avslutar han.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-25 11:17
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.