Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 070-508 44 84

Egenproducerat och lokalt är grejen hos Berga Gård

Karolina Schneider med några av de ägg som hönsen på Berga Gård värpt. Foto: Anders BjörkKarolina Schneider med några av de ägg som hönsen på Berga Gård värpt. Foto: Anders Björk

Karolina Schneider, med familj, på Berga Gård har hela tiden något nytt på gång. Egenproduktion av ägg, kött, ostkaka, glass, bakelser och annat ska kompletteras med en helt ny park som man ska bygga upp för gäster på gården.

​Berga Gård ligger ett par kilometer utanför centrala Fjugesta. Här har Karolina Schneider med familj bedrivit produktion och försäljning i gårdsbutik sedan början av 2000-talet.

Äggen är navet i det hela

Det började med försäljning av ägg, men med åren har sortimentet utökats med allt från egenproducerad glass, ostkaka, bakelser, mjöl, kött och mer därtill. Så pass att det för några år sedan krävdes en flytt till ett större hus på gården.

Här inne sker försäljningen hos Berga Gård och även en stor del av tillverkningen. Här inne sker försäljningen hos Berga Gård och även en stor del av tillverkningen.

​Det är äggproduktionen som är navet i det hela. Karolina tippar på att ungefär 80 procent av äggen skickas iväg och resterande 20 procent säljer de på plats eller kör ut själva i närområdet. Till kunderna hör exempelvis Lekebergs kommun, ortens livsmedelsbutiker och även ett gäng restauranger och caféer i Örebro.

– Vi har 12 000 ekologiska höns på gården, fastslår Karolina.

Ska bygga upp en helt ny park

Berga Gård är ett familjeföretag. Sammanlagt är de sju personer involverade, då ingår även lantbruket. Karolina har hela tiden något nytt på gång och närmaste grej är att bygga en park utanför huset. I nuläget är där ingenting, man har röjt undan det som tidigare tog plats och står nu i startgroparna för att bygga upp parken.

Karolina Schneider i delen som är ett café, snart börjar man bygga en park bredvid huset. Karolina Schneider i delen som är ett café, snart börjar man bygga en park bredvid huset.

– Vi ska börja plantera massa buskar, fruktträd, perenner och lökar och grejer från nästa vecka. Så vi har en plan för hur det ska se ut med sittplatser, planteringar och gångar. Det är ett treårsprojekt så inget som står klart i år, men vi kommer börja snart i alla fall, fastslår Karolina.

“Mycket upp och ner”

När undertecknad är på besök under lördagen så är runt sju, åtta cafégäster på plats. Dessutom kommer det in några kunder under tiden och köper med sig varor. Karolina berättar ändå att det var klart mer rusch för någon timme sedan. Hur har det sett ut med kunder som kommer under pandemin?

​Äggboden där det är självbetjäning påverkas inte, men övriga delar gör det.

– Det är svajigt, så skulle man kunna säga. När det varit något nytt uttalande med nya restriktioner då minskar antalet folk som kommer hit. Men sen dröjer det kanske en vecka, tio dagar, sen är det glömt och då kommer folk igen. Så det är väldigt mycket upp och ner, avslutar Karolina Schneider.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-05-02 12:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.