Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Berga gård blir årets företagare i Lekeberg

Familjen Schneider på Berga gård. Foto: Gunilla Pihlblad.Familjen Schneider på Berga gård. Foto: Gunilla Pihlblad.

Berga gård och familjen Schneider blev på morgonens digitala näringslivsfrukost utsedda till årets företagare i Lekebergs kommun. Dagen till ära kan familjen fira med att släppa ut sina 12 000 värphöns i det fria.

Berga gård strax utanför Fjugesta har drivits av familjen Schneider sedan 1960-talet. I dag är det Claes och Karolina Schneider som driver gården tillsammans med dottern Lisa och hennes man Karl. Hela gården drivs ekologiskt. Förutom växtodling finns en storskalig ekologisk äggproduktion. I Berga skafferi, en helt ny byggnad som invigdes för några år sedan finns en gårdsbutik, där man givetvis säljer ägg. Men där tillagas också bland annat gårdens egna glass, Glada hönans glass. I produktionen ingår också bland annat ostkaka, bakelser, kött och mjöl.

I odlingen har inte familjen varit främmande för att prova nya grepp. Linfrö brukar finnas i växtföljden. Man var också tidiga med att satsa på ekologisk humle. Ett av de mer udda försöken var att odla Quinoa, en sydamerikansk släkting till vår svinmålla, som ger nyttiga frön. Får finns också på gården.

“Tydligt fokus”

I motivationen skriver man bland annat att familjen Schneider har ett tydligt fokus i allt de gör. Att de förvaltar en gård med anor ända från 1600-talet, men ändå med en tydlig riktning mot framtiden och en mer hållbar framtid.

Claes och Karolina säger själva att valet att satsa var lätt, eftersom de ju har ett fungerande generationssystem, en nästa generation finns redan på plats som kan fortsätta ta företaget in i framtiden.

Årets företagare är en utmärkelse som delas ut varje år. Det är Lekebergs kommun i samarbete med organisationen Företagarna och Lekebergs sparbank som ligger bakom utmärkelsen.

Att familjen skulle få utmärkelsen tillkännagavs på den digitala näringslivsfrukost som Lekebergs kommun höll nu på morgonen.

12 000 hönor

Berga gård har drivits helt ekologiskt sedan 2012, även om omställningen började tidigare. Hönshuset för ekologiska höns byggdes 2003. Det har plats för 12 000 värphöns.

Just i dag får hönorna komma ut i det fria. Även bland höns har det nämligen rått en pandemi. Ett utbrott av fågelinfluensa har har gjort att hönor varit tvugna att hållas instängda. I dag hävdes dessa restriktioner.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-02 8:29
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla