Gå till innehåll
Lekeberg / Kultur

En av de utgrävningar som skett i Lekeberg. Foto: Arkeologgruppen i Örebro

Arkeologer berättar
Lekebergs historia

Publicerad: 18 October 2023 19:12

Arkeologgruppen i Örebro gästar Lekebergs bibliotek den 8 november. Det blir en kväll i historiens tecken fylld av arkeologiska fynd.

Under föreläsningen kommer det att berättas om lämningar från stenåldern, järnåldern och medeltiden. Även en del om klosterliv och boplatser från olika tider.

Karin Adolfsson, kulturutvecklare i Lekeberg, ser fram emot att höra de tre inbjudna arkeologerna berätta om de utgrävningar som skett under de senaste åren.

– Jag tror att det blir en spännande föreläsning. Ett sätt att lyfta den historiska mark som Lekeberg står på. säger Karin.

Hon fortsätter:

– Det har ju bott människor på den här marken i väldigt många år och det tycker jag är en viktig aspekt av tillvaron, att det finns människor som har byggt upp den här trakten. Egentligen oavsett var man bor, men att det finns människor som har gått före och banat väg för platsen.

Karin Adolfsson, Kulturutvecklare i Lekeberg. Foto: Josefine Milton

Största historiesatsningen någonsin

Det är första gången som den här typen av föreläsning planerats in på Lekebergs bibliotek, och att det sker just nu passar bra i tiden. I november startar SVT:s största historiesatsning någonsin, ”Historien om Sverige”. Det är en ny serie som Svensk biblioteksförening hoppas kunna leda till ett ökat intresse för Sveriges historia. I serien berättas det om vår historia, från istid till nutid. 

Föreläsningen i Lekebergs bibliotek och andra historiska föreläsningar, runtom i Sverige, går att läsa mer om via Svensk biblioteksförenings kalendarium.

Biljetter, för att säkra sin plats den 8 november klockan 18.30, finns att hämta på Lekebergs bibliotek.

Foto: Arkeologgruppen i Örebro

Foto: Arkeologgruppen i Örebro

Annons

lekeberg