Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
19 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Bussar saknade till anrika "kiosken" vid E18

Tina Johansson i mitten omgärdad av kollegorna Sito Juan och Elin Hansson. Foto: Anders BjörkTina Johansson i mitten omgärdad av kollegorna Sito Juan och Elin Hansson. Foto: Anders Björk

Tidigare stannade det fyra kryssningsbussar per dag hos "Lekhyttekiosken". De försvann i och med pandemin och har inte kommit åter. Den anrika kiosken lever dock vidare och lockar kunder. - Jag tror vi överraskar många som stannar här, säger Tina Johansson.

Det började som en liten kiosk vid sidan av E18 redan 1940.

Namnet “Lekhyttekiosken” lever än idag, även om utbudet och lokalen blivit större med åren. Nu erbjuds här allt från dagens lunch till a la carte, hembakat, catering, fiskekort och picknickpaket till vandringsturer i närliggande Bergslagen.

Kiosken så som den såg ut förr. Kiosken så som den såg ut förr.
​Bussarna är saknade

Tina Johansson driver sedan elva år “Lekhyttekiosken”.

Här är det öppet 364 dagar om året. Enda dagen man har stängt är julafton. Tina berättar att man upplevt ett stort tapp under pandemin på grund av att det tidigare alltid stannade fyra kryssningsbussar varje dagar fulla med folk. Men plötsligt från mars förra året försvann de helt.

- Det har varit ett jätteavbräck. Vi hade ett avtal att de stannade till här hos oss. Efter covid-19 har de gjort om tidtabellen och nu vet jag inte ens hur bussarna går. De kanske kommer tillbaka en dag till oss, säger Tina.

En annan sak som var tuff var att flera anställda under lång tid var permitterade och då fick gå hemma med nästan full lön. Det tog dock tid att få de så kallade stödpaketen att funka, Tina betalade ändå ut lönen till alla.

- Det var hemskt jobbigt, först efter sju månader började det funka som det skulle.

Tror många blir överraskade

Nu är dock större delen av personalen tillbaka och även om kryssningsbussarna ännu lyser med sin frånvaro så börjar det droppa in mer och mer besökare till “Lekhyttekiosken” igen. Dessutom har man fått alltmer uppdrag inom sin verksamhet kring catering.

Den roligaste känslan för Tina är när “Lekhyttekiosken” överraskar gästerna.

- Det är nog många som svänger in här och ser en byggnad som nästan ser ut som en liten ladugård och inte förväntar sig så mycket.

- Men att vi alltid har hemlagad mat och schyst fika av bra kvalitet är en positiv överraskning för många tror jag. Och att göra gäster nöjda, det är det roligaste av allt med det här, avslutar Tina Karlsson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-26 0:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.