Gå till innehåll
Lekeberg / Kultur
En kvinna arbetar med en ficklampa i ett kök.

- Här är jag gärna och mycket, säger Angelica om sin smidesverkstad. Foto: Josefine Milton

Angelica Byström har helt snöat in på silver

Publicerad: 19 December 2023 20:46

Smyckesdesignern Angelica Byström har egen smidesverkstad vid Multens strand, strax utanför Mullhyttan. Hon skapar smycken efter beställningar och inspireras av naturen och olika texter.

Förr spenderade Angelica sina dagar inom HR som personalchef men för några år sedan bestämde hon sig för att släppa sitt vanliga arbete. Hon fortsatte då som konsult under något år.

– Sedan började jag tänka att jag skulle vilja hålla på med hantverk på något sätt, för det har jag alltid tyckt väldigt mycket om, berättar Angelica.

Studerade på folkhögskola

Hon bestämde sig för att gå Konst och formgivning på Kävesta folkhögskola. Det var en tvåårig utbildning med olika inriktningar. Måleri, skulptur, textil och silversmide.

– Jag snöade helt in på det där med silvret och var i verkstaden hela tiden, andra året var det fördjupning och då höll jag bara på med silversmide. 

Ett par silverhalsband med en fågel på.

Smycken föreställande traktens sjöar. Hemsjön, Multen och Sirsjön. Foto: Josefine Milton

Att gå på folkhögskola är något som Angelica ser mycket positivt på. Att det är tillgängligt för människor i olika åldrar och att det finns utrymme för kultur.

– Om man som ungdom har gått på gymnasiet, som ofta är ganska teoretiskt, så får man ett år på folkhögskola och bara kan blomma ut, säger Angelica.

Startade verkstad i gästhuset

Intresset för silver ökade under utbildningen och hon skapade en liten smidesverkstad i ett gästhus hemma. Det dröjde dock inte länge förrän hon växte ur stugan och det gjordes en utbyggnad på garaget i stället.

– Man kan starta upp silversmide i liten skala, med såg, tänger och filar, men om man har ett jättestort intresse då vill man ju kunna göra mer och då blir det fler saker, säger Angelica.

Ett rum med en stege i mitten.

I den nybyggda smidesverkstaden pågår flera kreativa projekt. Foto: Josefine Milton

Numera håller Angelica kurser i silversmide genom Medborgarskolan i Kumla men också hemma i den egna verkstaden. De flesta deltagarna på kurserna har aldrig varit i kontakt med smide tidigare och ofta lockas de av det vackra blänkande silvret.

– När man går härifrån så känner man att man har gjort någonting, att det blev fint, fastställer Angelica. Och att det var roligare än vad man trodde.

Att löda ihop till exempel en ring, kanske inte alltid går vid första försöket, då får man såga upp eller fila ner.

– Man får jobba med det ganska mycket men man lär sig ju mycket då. Ibland går det på en gång men inte alltid, berättar Angelica.

En fjäril på ett kort med ordet multytefail på.

En visning av handgjorda smycken med en hand på.

När man går på en kurs så berättar Angelica först lite om materialet och om verkstaden och verktygen. Och framför allt säkerheten. Sedan är det dags att skissa fram det som ska skapas. De flesta har en idé när det kommer om vad de vill göra. För dem som redan kan materialet och är duktiga tekniskt så kan Angelica hjälpa till mer med det konstnärliga, och i dialog med deltagarna utveckla och prova olika saker.

Inspireras av texter

När Angelica har tid över jobbar hon med egna projekt och utvecklar olika idéer. Bland annat så använder hon texter och låter dem inspirera henne till olika smycken. Hon gör även lite större smyckeskonst men arbetar då framför allt i aluminium.

Det roligaste är dock beställningsjobb där hon tillsammans med kunden skissar fram ett smycke, till exempel förlovningsringar eller olika presenter.

Små grupper på kurserna

Angelicas kurser hemma startar fortlöpande, och i den egna verkstaden är det små grupper som gäller, med tre deltagare vid varje tillfälle. 

– Alla är välkomna att höra av sig. Har man en idé och något speciellt smycke man vill göra, eller ha hjälp med, så är det bara att höra av sig, avslutar Angelica. 

Annons

lekeberg