Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Äntligen premiär för "Den stora premiären" – fjärde gången gillt

Adam Randle som Kapten Spoling bjuder in till Sparbanksbörsen: Foto Gunnar Öquist.Adam Randle som Kapten Spoling bjuder in till Sparbanksbörsen: Foto Gunnar Öquist.

I kväll har äntligen teaterföreställningen ”Den stora premiären” premiär på Sparbanksbörsen i Fjugesta. Föreställningen har skjutits upp tre gånger.
– Vi skulle haft premiär för precis ett år sedan. Men nu äntligen kan vi köra. Det känns fantastiskt, säger Gunilla Pihlblad från Lekebergs Revysällskap.

Från början var det tänkt att det skulle bli 11 föreställningar. De blev slutsålda så fort att man snabbt beslutade om en tolvfe.

– Nu är även den slutsåld. Därför planerar vi ytterligare en extra föreställning.

Hyllning till bröderna Marx

Den stora premiären är skriven av Åke Cato och Mikael Neuman. Den spelades första gången 2007 i Helsingborg och är en hyllning till Bröderna Marx. Självklart finns de tre karaktärerna Groucho, Harpo och Chico med i revyn - även om de här heter något helt annat. Lekebergs revysällskap utlovar slapsticks, högt tempo, skruvade scener och mycket skratt. Musiken som spelas är hämtad från den aktuella tidsperiodens kända musikaler och filmer.

Repetition på distans

Den ensemble som skulle spelat förra året har trots att föreställningen, på grund av Covid-19, skjutits upp hängt kvar, trots att allt dragit ut på tiden.

– Vi har egentligen hängt i och repeterat hela tiden. Från november till april har vi repeterad på distans. Det är inte samma sak, men vi har lärt oss och fått det att fungera. Sedan repeterade vi ute. Fört i augusti började vi repetera på scen.

Var ni oroade för att publiken inte skulle hitta tillbaka efter pandemin?

– Men det var vi. Det var osäkert in i det sista, till biljettsläppet. Men sedan har det visat sig bli precis tvärt om. Jätteintresse. Vi har fått in hela busslaster.

Sällskapet har dock på eget bevåg valt att behålla vissa förändringar för att minska trängsel och därmed risken för smittspridning.

– Vi har plats för 110 gäster när vi dukar för mat. Men vi har bara sålt 80 biljetter till varje föreställning, fortsätter Gunilla Pihlblad.

Bara ideellt arbete

Ridån går upp klockan19.00 ikväll. från 18.30 är förrätten dukad. Ungefär 35 personer arbetar med föreställningen, varje kväll. Allt arbete är ideellt.

– 14 av dem står på scenen, resten jobbar med smink, kostym, teknik och servering, bland annat. De är med varje kväll. Men när det gäller övriga har vi ett rullande schema avslutar Gunilla Pihlblad.

Wendla Torstensson som  Molly. Foto: Gunnar Öquist. Wendla Torstensson som Molly. Foto: Gunnar Öquist.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-01 11:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.