Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Vänsterpartiet tillåts inte vara med på distans

Vänsterpartiet i Laxå har ilsknat till över att de måste vara på plats fysiskt vid Kommunstyrelsens nästa möte. De anser att det räcker vara med digitalt. Något som inte godtas. - Det är helt orimligt, säger Clara Ericson från Vänsterpartiet.

Ett pressmeddelandet från Vänsterpartiet har utgått. Här saxat från det:

“Vänsterpartiet Laxå har under hela året drivit på för att så mycket som möjligt av det politiska arbetet ska ske digitalt. Vår motion om att ändra reglementet för kommunens nämnder så att det blev möjligt att delta på distans har till viss del beviljats. I Social-och omsorgsnämnden är det fortfarande inte möjligt med distansdeltagande på grund av att vissa ärenden omfattas av sekretess.

Vill endast vara med på distans

För kommunfullmäktige finns det vissa frågetecken kring gällande lagstiftning. På dessa möten har andra åtgärder vidtagits för att minska smittspridningen och vi i Vänsterpartiet Laxå accepterar att vi på dessa möten måste delta på plats för att göra vår del av det politiska arbetet. Men vi kommer inte acceptera att vi inte får delta på distans på de möten där det är fullt möjligt med digitalt deltagande.

Hos kommunstyrelsen har Vänsterpartiets ordinarie representant Clara Ericson deltagit digitalt på grund av medicinska skäl vid flera tillfällen. Detta har accepterats av kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson. Vid nästa veckas kommunstyrelse behöver Jerry Karjalainen ersätta Clara Ericson på förmiddagen. Då Jerry bad om att få delta på distans och som skäl uppgav att det pågår en pandemi och att han vill följa de rekommendationer som finns om att undvika fysiska sammanträden där distansdeltagande är möjligt fick han svaret att det inte var tillräckliga skäl”.

“De borde ta ett större ansvar”

- Det här är absurt. Det pågår en pandemi och samma dag som kommunen på sin Facebooksida uppmanar de som kan att jobba hemifrån så får jag besked
om att pandemin och en vilja att följa rekommendationerna inte är tillräckliga skäl för att få delta på distans, säger Jerry Karjalainen.

Vänsterpartiet Laxå kommer därmed inte att ha en representant på plats på kommunstyrelsen under förmiddagen den 31 mars.

- Att det fortfarande, efter ett år med pandemin, ses som ett undantag att delta på distans är orimligt. Så länge pandemin pågår borde normen vara att så många
politiker som möjligt deltar på distans på de möten där det är möjligt. Att jag vid flera tillfällen deltagit på distans och också ska göra det på eftermiddagen den 31 mars visar ju att det går. Pandemin tar inte en paus vid politiska möten och den styrande majoriteten i Laxå borde ta ett större ansvar för att minska smittspridningen, avslutar Clara Ericson.

“Gott om avstånd”

Bo Rudolfsson får frågan om varför det inte godtas att vara med på distans?

- Alla andra partirepresentanter deltar fysiskt, vi samlas i aulan på Kunskapens Hus, som rymmer över 70 personer och vi träffas cirka 15 personer, så det är gott om avstånd mellan varje person. Vi har tidigare haft problem vid ett KS sammanträde, då gällde det ett val.

- Vänsterpartiets representanter kommer till kommunfullmäktige då vi träffas cirka 25 personer, då har det inte varit något problem. Inför varje sammanträde informerar vår sekreterare om att inte komma på mötet om man har förkylning, etc, detta har inte anförts av Vänsterpartiet.

Vad säger du om att de nu avstår helt från att medverka?

- Det är ett val som Vänsterpartiet gör. Övriga partier ser inte samma problem vad jag vet, avslutar kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (Kd)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-24 13:12
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.