Gå till innehåll
Laxå
Människor som står och pratar i ett rum med informationsaffischer på skyltar i bakgrunden.

SR Energy besökte Hasselfors för att svara på frågor om vindkraftverk och den pågående utredning om etablering i närområdet. Foto: Josefine Milton

Vindkraftsproducenten försökte slå hål på en och annan myt

Publicerad: 12 February 2025 22:29

SR Energy, Sveriges största vindkraftsproducent, fanns på plats i Hasselgården under onsdagskvällen för att svara på frågor om den föreslagna vindkraftsetableringen.

Det var på initiativ av Hasselfors byalag som SR Energy bjöds in med en skärmutställning som visade bilder och kartor över vindkraftsprojektet Grimsten.

Byalaget stod för lokalen, men de ställer sig neutrala till vindkraftsetableringen som sträcker sig över Laxå, Lekeberg och Hallsbergs kommuner. 

– Vi har inte tagit ställning, och har varken en åsikt för eller emot. Vi arrangerar den här kvällen som en samhällsnytta, säger Caroline Selvin från byalaget.

Byalagets förhoppning är att besökarna framför allt kommer för att de är nyfikna på projektet och på vindkraft.

En person i en

Caroline Selvin, medlem i Hasselfors byalag var på plats under kvällen när SR Energy besökte Hasselgården. Foto: Josefine Milton

En dialog med invånarna

Dan Sandros är projektchef på SR Energi och han vill gärna hålla en öppen dialog med de människor som bor i områden där vindkraftsparker etableras. Under kvällen var det många frågor som han och hans kollegor fick möjlighet att svara på.

– Nu är inte det här ett samråd utan en information för att man ska kunna ställa frågor, det är ju som ett samrådsmöte i den meningen att det finns de som är positiva och nyfikna på tekniken och undrar en massa saker, och det finns de som är jätteoroliga och tycker att det här inte alls är bra och så finns det spektret där emellan, säger Dan

Han fortsätter:

– De som är oroliga och inte tycker att vindkraft är bra dem lyckas vi ju inte vända, men vi kanske kan slå hål på en och annan myt eller åtminstone svara på någon fråga som finns. Sedan tror jag också att många undrar var vi är i processen, man får lite klarhet i det, och ett ansikte på oss.

Dan berättar att det är en lång resa innan en vindkraftspark byggs. Efter att ansökan lagts in så ska bland annat kommuner och Länsstyrelsen ta beslut. Alla delar av en vindpark godkänns sällan, tvärtom är vindkraftsproducenten vana vid att något vindkraftsverk stryks innan byggstarten.

– Det är vårt jobb att försöka göra ett så bra och grundligt arbete som möjligt och hoppas att det ska hålla hela vägen.

Människor diskuterar kartor och information som visas på tavlor i ett väl upplyst rum med trägolv och bord i bakgrunden.

Många besökare kom för att se utställningen och ställa frågor till vindkraftsproducenten och även diskutera med varandra. Foto: Josefine Milton

Fler vindkraftsverk i vissa kommuner

Teknikutvecklingen har gjort att vindkraftsverken nu kan byggas större och vindkraftsproducenter har nu möjlighet att bygga på fler ställen än tidigare. När det gäller Grimstensprojektet så har de ansökt om att bygga 22 vindkraftsverk med en totalhöjd om maximalt 270 meter. Om det blir beviljat så blir det Sveriges hittills högsta verk.

Varför har en del kommuner så många fler vindkraftsverk än andra?

– Det bygger väldigt mycket på förutsättningar. Att det finns tillräckligt avstånd till boende till att börja med, och att det är lite högre områden. I en kommun som har beviljat vindkraft tidigare så ser vi många gånger att det är där vi hamnar igen. De har vant sig lite med vindkraft och kanske upptäckt att det inte är så farligt som det från början förespeglades, säger Dan.

Han fortsätter:

– Sen är det klart att vid områden ute vid kusterna är det så mycket skydd och välbefolkat och då blir det svårt att få till något där. Vissa kommuner blir ju per automatik väldigt svåra att bygga i, och det gör ju på något sätt att man behöver bygga mer vindkraft där det faktiskt är möjligt. Det kan man diskutera, om det är rättvist eller inte.

En person som står framför en visningstavla och visar upp information och bilder på Porla Brunn, i en inomhusmiljö med svag belysning.

Dan Sandros, projektchef för SR Energy framför ett av fotomontagen som gjorts i utredningen om etablering av vindkraftspark. Foto: Josefine Milton

David Tverling arbetar som naturguide och han är lite oroad för ljusföroreningar och även hur fågellivet i trakten skulle påverkas av en vindkraftspark i den storleken.

– Det blir mitt i vägen för alla fåglar som ska upp på mossen där. Hela mossen är ju starkt skyddsklassat. Man får väl se vad de kommer fram till i sina undersökningar. Man får utgå från att man kan lite på det, men sedan får man också utgå från att de som inventerar inte alltid har så mycket tid. De har en viss budget som de ska förhålla sig till, så att man får ju hoppas att de har hunnit titta på allting under den tiden som de har medel till. Om man ska ut och lyssna efter ugglor till exempel och det blåser, då är det ju inte så lätt, då måste man ju prova någon annan gång, säger David.

Han fortsätter:

– Det som är typiskt här är att vi har en jättefin mosse med en stor och fin panoramautsikt som skulle påverkas.

Annons

laxa