Gå till innehåll
Laxå
En grupp människor ägnar sig åt konst och målaraktiviteter i en rymlig, väl upplyst studio med staffli, målningar och konstförnödenheter utspridda runt ett stort bord.

På Kulturens hus i Laxå arbetar ungdomarna koncentrerat med sina konstprojekt. Foto: Josefine Milton

Ungdomar praktiserar som konstnärer

Publicerad: 10 July 2024 19:30

Laxå kommun kunde i år erbjuda ungdomar en feriepraktik inom konst. Praktiken är ett samarbete mellan Kultur- och Arbetsmarknadsenheten.

På kulturens hus i Laxå har en grupp ungdomar träffats, på halvtid, under fyra veckor och arbetat med ett konstprojekt under ledning av konstnären Amanda Berglund.

Ungdomarna som är mellan sexton och arton år har fått uppgifter av Amanda att till exempel måla något positivt från deras liv. De har även fått prova att använda andrahandssaker att skapa med.

– Jag tycker om att göra konst av det man har runt sig och använda det som material, berättar Amanda Berglund.

Hon fortsätter:

– Syftet med uppgiften var att inspirera ungdomarna och visa att vem som helst kan bli en konstnär.

En person med blont hår målar en siluett på en färgglad duk på en rörig konststation. Olika färgklumpar och tillbehör är synliga i tabellen nedan.

Misa Bürger är en av ungdomarna som träffats sedan mitten av juni för att skapa tillsammans. Foto: Josefine Milton

Det har under dessa veckor målats flera tavlor i akryl och även akvarell har använts. Misa Bürger är en av deltagarna på feriepraktiken.

– Det har varit kul, berättar Misa. Jag är inte så insatt i konst men det har varit roligt att komma på egna idéer och roligt att det har varit så fritt. Bildlektionerna i skolan har varit mer begränsade.

För deras handledare Amanda har det varit viktigt att ge gruppen en möjlighet att vara obegränsat kreativa och inte styra dem för mycket i skapandet. Amanda har tidigare gått på Örebro Konstskola och bland annat ställt ut på Laxå bibliotek och arbetar med olja, akvarell och akryl. Gärna naturinspirerat med något abstrakt i konsten. 

Tre målningar visas på en vägg: en av ett körsbärsträd mot en fullmåne, en som visar en väg kantad av färgglada byggnader och en av ett hästhuvud.

Några av de större målningarna som redan hänger i Lilla Galleriet på Laxå Bibliotek. Foto: Josefine Milton

– Det har varit givande veckor och om jag får förtroendet att fortsätta leda grupper så skulle jag gärna göra det igen, säger Amanda.

På fredag den 12 juli klockan 11.00 avslutas feriepraktiken med en vernissage på Laxå bibliotek där deras alster ställs ut.

Annons

laxa