04 Juni 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Per är expert på trollsländor

Den stora Kungstrollsländan på besök i villaträdgården i Laxå. Foto: Charles SwensonDen stora Kungstrollsländan på besök i villaträdgården i Laxå. Foto: Charles Swenson

Per Karlsson Linderum från Sköllersta är något så ovanligt som expert kring trollsländor. Bara i Närke har man funnit 51 olika arter av trollsländan. Under onsdagen föreläste Per i Laxå om sitt stora intresse.

Visste du att Närkes landskapsinsekt är Vassmosaiksländan? Det och mycket mer fick de som kom till Laxå Föreläsningsförenings oktoberföreläsning lära sig.

Två nya arter i Närke i år

Per Karlsson Linderum från Sköllersta gästade Kunskapens Hus på onsdagskvällen och delade med sig av sitt gedigna vetande om trollsländor.

Per Karlsson Linderum. 

Per är biolog och naturpedagog i Kumla och var länge en entusiastisk fågelskådare, men intresset övergick så småningom alltmer till trollsländor.

Dessa färgskimrande och trollska insekter finns uppdelade i två huvudgrupper: Egentliga trollsländor och flick- och jungfrusländor. I Närke har man hittills funnit 51 arter trollsländor  genom en internationell inventering, Atlasprojektet.

I år upptäcktes två nya arter som kommit in söderifrån på grund av vårt varmare klimat: den blå kejsartrollsländan och den vandrande ängstrollsländan.

Finns 5 000 arter i världen

- Det gäller att vara utrustad med håv, kamera och ett stort tålamod när man ska skåda trollsländor, säger Per.

Sökandet efter nya arter liknar mest ett detektivarbete. Det gäller att veta i vilken miljö och under vilken årstid insekten är verksam. Ofta är det bra att vara utrustad med gummistövlar eftersom många av arterna uppehåller sig vid kärr och gungflyn.

Globalt finns det cirka 5 000 arter och visst skulle Per tycka att det vore intressant att studera till exempel indiska trollsländor på nära håll. Men vid närmare eftertanke säger Per. "Just nu räcker Närke gott åt mig!"

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-18 12:20
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.