Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Tiveds lanthandel öppnar med krog och delikatesser

Joachim och Maria Cleryd har mycket att stå i när deras helrenoverade handelsbod öppnar på torsdag. Foto: Lars LitzénJoachim och Maria Cleryd har mycket att stå i när deras helrenoverade handelsbod öppnar på torsdag. Foto: Lars Litzén

SANNERUD: På torsdag 1 april får Tiveden en lanthandel med lyxkant. Efter flera månaders ombyggnad öppnar butiken igen och nu med såväl delikatessdisk som lounge och restaurang

Det är småhetsig stämning i Tiveds lanthandel dagen före öppningen, det är spring mellan kartonger och flaskor men det mesta ser ändå ut att vara på plats. Maria sätter upp kryddburkar i ett ställ, Joachim skivar sidfläsk – egenrökt – på Agneta, maskinen av märket Merkel.

Paret Cleryd har drivit Tiveds lanthandel drygt tre år men stängde butiken i januari för att göra en kraftfull satsning, blåsa ut och bygga om med plats för att äta och dricka men ändå behålla sitt sortiment av dagligvaror.

Nya vanor

- Folks inköpsvanor förändras men Tiveds landthandel fyller 100 år i år och vi tänker banne mig inte var dom som stänger! säger Joachim Cleryd.

- För lanthandeln är så viktig för bygden, det märker vi på engagemanget hos alla som frågat om vad vi ska göra. Så vi måste hitta på nåt nytt.

Det som imponerar vid ett första påseende är delikatessdisken, något liknande finns inte att skåda i betydligt större butiker. Här tronar skinkor, korvar och ostar av exklusiv härkomst intill närproducerat naturbeteskött

- Vi är mycket för det spanska, säger Joachim Cleryd, det gäller även viner.

“Familjer ska ha råd”

Det ryms nu en liten restaurang i den gamla handelsboden samt en lounge för den som vill ta ett glas, hantverksbryggt öl ska serveras.

- Vi satsar på bra mat och viner men det ska vara så att familjer som bor här ska ha råd att komma, betonar handlarn och hoppas förstås även att satsningen med en extra kock ska falla sommarens gäster på läppen.

Det är bara lokala företag och hantverkare i Tiveden med omnejd som varit med och byggt om affären och gett glesbygden en lockande lyxkant.

- Det är på landet det händer!

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-31 18:38
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.