31 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Tivedstorp levde upp med allsång

Musikanterna Kate Anér, Jonny Davidsson, Per-Arne Johansson, Charles Swenson och Bo Persson. Foto: Margareta Swenson.Musikanterna Kate Anér, Jonny Davidsson, Per-Arne Johansson, Charles Swenson och Bo Persson. Foto: Margareta Swenson.

Det K-märkta missionshuset i Tivedstorp byggdes år 1880 av traktens folk. Det är inte stort, men det rymmer i alla fall 70 personer. Det kunde man konstatera i lördags när det var dags för den traditionella Läsarsångskvällen, arrangerad av Tiveds Hembygdsförening med ordförande Ulla Carlsson i spetsen.

Traditionen startade 2006 och husbandet Tivedspôjkera stod då, liksom nu, för ackompanjemanget till allsången. Reportoaren under dessa kvällar är läsarsånger, gamla godingar som Ovan där, Pärleporten, Gyllne morgon, Barnatro, Guldgrävarsången

Taket lyfter (nästan)

Att publiken gillar sångerna och är med på noterna står helt klart. Taket lyfter och väggarna bågnar av den kraftfulla sången. Gunlög Enhörning, i Tiveds Hembygdsförening, har producerat fina sånghäften så alla kan hänga med. 

Missionshuset i Tivedstorp. Foto: Gunlög Enhörning

- Jag är inte särskilt religiös men jag var med förra året och tyckte att det här var så himla kul. Så i år tog jag med en granne, sa en dam från Mosshult.

Men det är inte bara folk från närområdet som lockats till Tivedstorp. Ryktet om de trevliga Läsarsångskvällarna har spridit sig vida omkring. Det kommer folk ifrån: Örebro, Laxå, Åtorp, Rudskoga, ja till och med från Nederländerna.

Kate från Tived gjorde debut
Kristina Hillerström i allsångspubliken

Tivedspôjkera består av Jonny Davidsson och Bo Persson på dragspel, Per-Arne Johansson på bas och Charles Swenson på gitarr. Detta år var bandet utökat med Tivedsflickan Kate Anér, som spelar durspel med bravur.

Kate berättade att hennes durspel bara har två rader till skillnad från pojkarnas dragspel som har fem.

Sättet att spela är också helt olika, durspelet liknar mest ett munspel på så sätt att varje knapp har två toner beroende på om bälgen blåser in eller ut luft. Och varje spel är begränsat till två tonarter. Så därför har Kate flera durspel att byta till.

Kör igen nästa sommar

Struparna får vila i pausen, då det serveras kaffe och hembakt kaffebröd.

Ulla Carlsson är ordförande i Tiveds Hembygdsförening

Har man tur kan man vinna hemslöjdat eller kanske en korg med kantareller på lotteriet. Men sedan är det full fart igen. När Tivedens sång klingat ut över nejden är det slut för denna gång.

Men om ett år är det dags för det lilla missionshuset att leva upp igen. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-08 12:03
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.