
Hur reagerar hunden när den träffar på en sådan här i skogen. Vildsvinsjakt med hund saknar inte risker. Foto: Henrik Östensson
Svinbra för jakthundar
att träffa svin på riktigt
Att vildsvinen kommit för att stanna i Sydnärke, eller för den delen över nästan hela landet, är nog de flesta överens om, liksom att grisarna behöver jagas för att inte bli för många. Jakten går till på olika sätt, många använder hundar i jakten.
Men hur reagerar egentligen hunden när den för första gången stöter på vildsvin? Passar ens hunden för vildsvinsjakt? Precis det kan man få hjälp med att utröna hos mångsysslaren Paul Särnholm i Tiveden och hans kompanjon, Magnus Waltersson.
Om man inte jagar med hund, eller med väldigt många människor som kan dreva, är det oftast jakt kvällstid eller nattetid som gäller. Vildsvin är nattdjur som gärna trycker dagtid. Det är det konkreta skälet till att många människor sällan eller aldrig ser vildsvin.
Att jaga vildsvin med hund är dock inte riksfritt. Om hunden beter sig på fel sätt kan svinet angripa. Det förekommer då och då att svin dödar jakthundar.
– För att använda ett slitet begrepp, hunden måste vara lagom. Lagom kaxig, modig, och våga ge sig efter grisen, men samtidigt inte vara för kaxig, på och gå i närkamp med grisen. Det slutar aldrig väl, säger Paul Särnholm.

Paul Särnholm och hans kompanjon, Magnus Waltersson driver Tivedsjakt med hundträning som huvudverksamhet.
På Pauls marker finns ett sju hektar stort hägn, rejäla nätstaket med eltrådar på insidan. I hägnet bor fyra vildsvin. Frågan är dock hur vilda de egentligen är. När vi pratar kommer nämligen en gris fram.
– Jo, vill man ha närkontakt med vildsvin, är det här en bra plats. Tanken är ju att de här grisarna ska vara så vilda som möjligt, så lite påverkade av människor som möjligt för realistisk träning, men med just den här vet jag inte skrattar Paul Särnholm, medan vildsvinet intresserat följer vårt samtal.
Betalar för vildsvinskontakt
Det går till så att man som jägare helt enkelt betalar för att få komma in i hägnet med sin hund. Hägnet är uppdelat i flera mindre hägn, med varierande terräng.
– I våra hägn har vi varierande biotoper och svårighetsgrad. Eftersom hundar utvecklar mod och mentalitet olika diskuterar vi tillsammans fram vilket hägn och vilka vildsvin som är lämpliga för din hund. Här kan man under lugna kontrollerade former, prova.
Det handlar alltså dels om att träna hundar för att få dem att bli bättre på jakten, men också som sagt, att ge hunden möjlighet att få kontakt med vildsvin, för att se om den passar för jakten, om de har rätt attityd.
– Lite gäller väl det också hundföraren. Här kan man prova, få tips, hjälp och idéer, säger Paul.
Han menar att det egentligen inte handlar om att lära hunden jaga vildsvin.
– Nej, här kan man träna och utvecklas, och så utrönar vi om hunden och föraren passar för vildsvinsjakt, om det fungerar.
Olika hundar
Vilka hundar man använder för vildsvinsjakt varierar. Det finns flera olika huvudspår. Ofta använder man drivande hund. En sådan letar upp vildsvinet och driver det framför sig mot jägaren. Eller så använder man ställande hund. En sådan hund letar upp vildsvinet och får det att stanna på samma plats, medan den ger skall för att jägaren ska hitta hund och svin. Här krävs verkligen en hund med rätt temperament. Den får inte komma för nära svinet.
Nyligen ordnade Magnus och Paul tillsammans med svenska Jägareförbundet en stor jakt i Tiveden. Jägareförbundet är indelat i jaktvårdskretsar. Det var Laxå jaktvårdskrets som låg bakom jakten
– Vi var 60-70 jägare som jagade vildsvin över ett rätt stort område, över 6000 hektar. Tanken var att få in nya och yngre jägare i vildsvinsjakten. Bland annat deltog ett 20 -tal yngre, som precis avslutat sin utbildning för Jägarexamen, eller som precis påbörjat den. Alla fick gå med en mer erfaren vildsvinsjägare för att känna på jakten och få lite tips.
Viktigt att lära sig vildsvinsjakt
Paul menar att utbildning, information om vildsvinsjakt är viktigt.
– Ja, vi har ju en stark jakttradition i Sverige, där man jagat älg, rådjur och småvilt. Men vildsvinsjakten är ofta väldigt annorlunda, och kräver lite andra kunskaper. Man kan inte bara gå ut i skogen och sätta sig på ett pass. Då ser man ingen gris, vildsvin är annorlunda mot övrigt vilt.
Grisarna i hägnet är födda i ett annat hägn.
– De får det de behöver i hägnet och har ju hunnit bli ganska vana vid hundar, menar Paul.
Paul och Magnus har 5-6 träningstillfällen i veckan. Många återkommer.
– Man kan köpa klippkort och komma hit flera gånger. De flesta kunder finns inom 3-4 mil. Men vi har mer långväga besökare också. Från Norge bland annat.
Kommentarer
1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.