03 Juni 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Gammal tradition blir till ljus för flickor

Britt Rosén, Malin Junggren och Maggan Jinnestrand var med och stöpte ljus. Foto: Margareta Swenson<br />
Britt Rosén, Malin Junggren och Maggan Jinnestrand var med och stöpte ljus. Foto: Margareta Swenson

Under hela måndagen den 18 november var de i farten, damerna i Ramundeboda församlings diakonigrupp. I källarvåningen på Casselgården stöptes det ljus i långa rader.

Ljusstöpningen har blivit en tradition för gruppen. Under en förmiddag knyter de tyngder i änden på vekarna och hängder upp dem på ställningar och en vecka senare är det dags för själva ljusstöpningen.

Ett svettigt träningspass

- Från början gjorde vi allt på samma dag. Vi både knöt vekar och stöpte klart ljusen, säger Britt Rosén, en av deltagarna. Men det blev alldeles för sent och alldeles för tröttsamt innan vi blev klara. 

Den som verkligen kan hantverket är Berit Karlsson. Hon instruerar och råder gruppen så att resultatet blir så bra som möjligt. Ljusmassan, som till viss del består av nedsmälta ljusstumpar från kyrkan, måste ha rätt temperatur.

Tekniken att niga och doppa måste ske i rätt tempo. Från att ha varit taniga trådar byggs lager på lager på till att ljusen i slutet av dagen är alldeles lagom tjocka och blanka. Dagen blir som ett motionspass, både långt och svettigt, det kan undertecknad intyga, som var med i gänget som neg och doppade. 

Ljus till förmån för världens flickor

Ljusen kommer att säljas under Laxås julmarknad lördagen den 7 december till förmån för Svenska Kyrkans julinsamling, som i år stöder alla flickors rätt till ett värdigt liv.

Genom att tända ljus kommer vi att kunna bidra till att flickor i världen får utbildning och en bättre start av vuxenlivet.

Diakonigruppen kommer att sälja ljusen i den nedlagda skoaffären vid torget, eftersom ljusen inte ska utsättas för kyla. I den lokalen kommer även Hantverket att hålla till, medan en stor del av julmarknaden sker på torget framför scenen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-21 16:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.